EMDR therapie

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is de verzameling van een aantal procedures die bijdragen aan het werken van schokkende herinneringen. Therapeuten en psychologen gebruiken EMDR therapie om deze herinneringen aan te passen en zo werk te maken van de bestaande verminderde kwaliteit van leven. Op deze manier werken we er ook aan om disfunctionele toekomstgedachten om te buigen naar gedachtegangen waar je wel wat aan hebt.

Behandelingen met EMDR zijn effectief gebleken bij een breed scala aan psychische klachten. Denk maar eens aan:

Hoe werkt EMDR therapie?

Tijdens de EMDR behandeling ga je terug naar de herinnering of gedachtegang die je dwars zit, waar het trauma aankleeft. Dan beweegt de behandelaar zijn handen voor je gezicht, dit gaat heen en weer. Deze volg je met je ogen. Daarnaast kan het ook zijn dat er met geluiden worden gewerkt. Deze krijg je dan te horen via een koptelefoon. Verder kan de methode ook gebruik maken van een zogenoemd ‘tapping’. Hierbij wordt afwisselend je ene en vervolgens je andere knie aangeraakt. In je knieschijven zitten zenuwen die een reflex veroorzaken.

Lees ook meer over:
Vind een goede EMDR therapeut in de buurt
Klachten na een EMDR behandeling
Wanneer werkt EMDR niet?
Flashforward EMDR

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Deskundigen zijn het er nog niet over eens hoe EMDR precies in zijn werk gaat. Daarbij vermoeden een aantal onderzoekers dat de duale aandacht de effectiviteit van de oogbewegingen verklaart. Hiermee geef je aandacht aan de traumatische herinnering die je probeert te verwerken en anderzijds krijg je te maken met een afleiding. Zoals het tappen of een geluid op je koptelefoon. Hiermee trek je deels de aandacht weg.