EMDR bij emotionele verwaarlozing

Als je als kind emotionele verwaarlozing hebt ervaren, kan dit diepe emotionele en psychologische gevolgen hebben. Emotionele verwaarlozing houdt in dat je als kind niet de emotionele aandacht en steun hebt gekregen die nodig is om je te helpen groeien en bloeien. Dit kan leiden tot een gevoel van afwijzing en eenzaamheid, evenals een gebrek aan emotionele intelligentie en problemen met het opbouwen van gezonde relaties.

Gelukkig is er hulp beschikbaar in de vorm van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is een evidence-based behandeling die is ontwikkeld om mensen te helpen omgaan met traumatische ervaringen en emotionele problemen. Het doel van EMDR is om de emotionele lading van deze ervaringen te verminderen, zodat je ze beter kunt begrijpen en verwerken.
Maar wat doet EMDR precies en hoe kan het helpen bij emotionele verwaarlozing? Laten we eerst eens kijken naar wat emotionele verwaarlozing precies is en hoe het kan leiden tot emotionele problemen.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Wat is emotionele verwaarlozing?

Emotionele verwaarlozing is een vorm van kindermisbruik waarbij een kind niet de emotionele aandacht en steun krijgt die het nodig heeft om te groeien en bloeien. Dit kan leiden tot een gevoel van afwijzing en eenzaamheid, evenals een gebrek aan emotionele intelligentie en problemen met het opbouwen van gezonde relaties.

Emotionele verwaarlozing kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan het zijn dat een ouder niet in staat is om emotioneel aanwezig te zijn voor het kind, bijvoorbeeld omdat de ouder te druk is met werk of persoonlijke problemen. Het kan ook zijn dat een ouder het kind geen emotionele steun geeft, bijvoorbeeld door het kind niet te laten huilen of te laten voelen dat het emoties mag uiten.

Hoe kan emotionele verwaarlozing leiden tot emotionele problemen?

Als je als kind emotionele verwaarlozing hebt ervaren, kan dit diepe emotionele en psychologische gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot een gevoel van afwijzing en eenzaamheid, wat kan leiden tot problemen met het opbouwen van gezonde relaties. Het kan ook leiden tot een gebrek aan emotionele intelligentie, wat kan leiden tot problemen met het uiten van emoties en het omgaan met emoties van anderen.
Emotionele verwaarlozing kan ook leiden tot emotionele problemen zoals depressie, angst en een lage zelfwaardering. Het kan ook leiden tot moeilijkheden met het opbouwen van gezonde relaties, omdat je misschien niet goed weet hoe je emoties moet uiten of hoe je emoties van anderen moet begrijpen.

Wat is EMDR en hoe kan het helpen bij emotionele verwaarlozing?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een evidence-based behandeling die is ontwikkeld om mensen te helpen omgaan met traumatische ervaringen en emotionele problemen. Het doel van EMDR is om de emotionele lading van deze ervaringen te verminderen, zodat je ze beter kunt begrijpen en verwerken.

EMDR werkt door het gebruik van oogbewegingen of andere stimuli, zoals geluiden of aanrakingen, om de hersenen te helpen de emotionele lading van een traumatische ervaring te verminderen. Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut je vragen om terug te denken aan de traumatische ervaring terwijl je je ogen volgt of naar geluiden of aanrakingen luistert. De therapeut zal je dan vragen om te praten over wat er in je opkomt terwijl je naar de stimuli kijkt of luistert.

Door deze stimuli te gebruiken, kan EMDR helpen om de emotionele lading van een traumatische ervaring te verminderen en om de hersenen te helpen om de ervaring op een gezonde manier te verwerken.

EMDR kan een effectieve behandeling zijn voor mensen die emotionele verwaarlozing hebben ervaren en daar emotionele problemen aan overgehouden hebben. Het kan helpen om de emotionele lading van deze ervaringen te verminderen, zodat je ze beter kunt begrijpen en verwerken. EMDR kan ook helpen om emotionele problemen zoals depressie, angst en een lage zelfwaardering te verminderen.
Als je denkt dat EMDR een goede optie voor jou kan zijn, is het belangrijk om een gekwalificeerde EMDR-therapeut te vinden die ervaring heeft met het behandelen van emotionele verwaarlozing. Samen met je therapeut kun je bespreken wat voor jou de beste behandeling is en wat je kunt verwachten van de EMDR-sessies.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Conclusie
Emotionele verwaarlozing kan diepe emotionele en psychologische gevolgen hebben, waaronder een gevoel van afwijzing en eenzaamheid, een gebrek aan emotionele intelligentie en problemen met het opbouwen van gezonde relaties. Gelukkig is er hulp beschikbaar in de vorm van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een evidence-based behandeling die is ontwikkeld om mensen te helpen omgaan met traumatische ervaringen en emotionele problemen. EMDR werkt door het gebruik van oogbewegingen of andere stimuli om de hersenen te helpen de emotionele lading van een traumatische ervaring te verminderen en om de ervaring op een gezonde manier te verwerken. Als je denkt dat EMDR een goede optie voor jou kan zijn, is het belangrijk om een gekwalificeerde EMDR-therapeut te vinden die ervaring heeft met het behandelen van emotionele verwaarlozing.

Vind een goede EMDR therapeut in de buurt