EMDR bij angst voor de dood

Als angst voor de dood jouw leven beheerst, komt dat in de meeste gevallen voort uit onmacht over je situatie of een traumatische gebeurtenis die jij hebt meegemaakt. Het denken aan de dood of de herinnering aan het angstige voorval maakt je panisch en beheerst je leven. Ga jij gebukt onder een fobie voor alles wat met sterven en doodgaan te maken heeft, dan zijn de gevolgen op jouw leven groot. Het lukt je misschien niet om de angst onder controle te houden en de gedachten blijven zich maar aan je opdringen op de gekste momenten. Met angst voor de dood EMDR is het mogelijk om jouw angst en fobie voor de dood onder controle te krijgen.

Wat is angst voor de dood?

Doodgaan is onherroepelijk verbonden met het leven. Dat je hier af en toe aan denkt, is dan ook niet vreemd. Toch is het hebben van angst voor het sterven niet bij iedereen gelijk. Waar de een het besef van sterven naast zich neer kan leggen, treedt er bij de ander een enorm gevoel van angst op bij de gedachte aan de dood. Angst voor de dood kan ontstaat, doordat je stilstaat bij je eigen sterfelijkheid en hier paniekerig of angstig voor wordt. De dood heb je niet onder controle en dat kan maken dat je het gevoel hebt de grip op je leven kwijt te raken. Als de oorzaken van jouw angst bekend zijn, kan met angst voor de dood EMDR worden gewerkt aan de oplossing.

Oorzaken angst voor de dood

Het ervaren van angst voor de dood kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen heeft het te maken met:

 • sterfelijkheid en onmacht
 • traumatische ervaring
 • paniekstoornis
 • hypochondrie (angst voor ziekte)
 • het hebben van een ernstige ziekte

Niet alle oorzaken zijn even reëel, maar in alle gevallen betekent angst voor de dood dat het jou niet lukt om jezelf onder controle te krijgen. Angst voor de dood EMDR is dan een doeltreffende manier om de grip op jezelf terug te krijgen.

Symptomen bij angst voor de dood

Klachten die je ervaart, als je anst voor de dood hebt, kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Herken jij bij jezelf een of meer van onderstaande symptomen?

 • druk op de borst
 • droge mond
 • hyperventilatie of oppervlakkige ademhaling
 • ervaren van tintelingen
 • hoge hartslag
 • gevoel van flauwte
 • moeite hebben met helder denken

De verscheidenheid aan klachten kan je angstig maken. Vooral bij druk op de borst en een hoge hartslag kan dit leiden tot zorgen om je gezondheid. Krijg weer grip op je leven en schakel de therapeut in om samen aan de slag te gaan en jouw angst voor de dood met EMDR de baas te worden.

Gevolgen van angst op jouw leven

De angst voor de onvermijdelijke dood kan ervoor zorgen dat je alles gaat vermijden wat maar met de dood te maken heeft. Nieuwsberichten volg je niet meer, films waarin iemand overlijdt zet je snel af, je piekert of krijgt problemen met slapen. Het lukt je niet om te ontspannen en dat brengt allerlei nare klachten met zich mee. De vermoeidheid neemt toe en helder denken wordt steeds lastiger. Als je hier niet actief mee aan de slag gaat, ontstaan er steeds meer problemen en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Tijd om met een EMDR therapeut in contact te komen en jouw leven niet langer te laten beheersen door angst voor de dood.

Hoe werkt angst voor de dood EMDR?

De therapeut zal starten met een gesprek om duidelijk te krijgen hoe de angst voor de dood is ontstaan en welke gevoelens en klachten jij hierbij ervaart. Op het moment dat EMDR begint, wordt jou gevraagd te denken aan de gebeurtenis of gedachte die voor jou de meeste angst met zich meebrengt. Op het moment dat jij hier aan denkt, word je door de therapeut afgeleid door stimuli. Bij EMDR zal de therapeut jou vragen om een hand te volgen die voor jouw ogen beweegt.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

EMDR stimuli

Soms wordt er op je knieën getikt om je hersenen af te leiden van de angst voor de dood. Een andere manier is het luisteren naar geluiden, terwijl je een koptelefoon op hebt. Doordat de hersenen worden afgeleid van het hoogtepunt van jouw doodsangst zwakt de invloed van de angst af. Na een aantal behandelingen verneem je dat je weliswaar nog steeds aan de angst kunt denken, maar dat de negatieve effecten zijn verdwenen. De gedachten aan de dood belemmeren jou niet meer in het dagelijks leven en je klachten nemen per behandeling af.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.