Wanneer werkt EMDR niet?

EMDR is een therapie die bij veel mensen effect heeft. Het kan helpen bij depressie, om een traumatische ervaring te verwerken of bij rouwverwerking. Maar het is geen wondermiddel dat je binnen een week van je problemen afhelpt. Maar het kan wel degelijk een bijdrage leveren bij de therapie die je volgt om een probleem te laten verdwijnen of er in ieder geval beter mee om te leren gaan. Afhankelijk van de ernst van de situatie en hoe je er zelf in staat, kan EMDR therapie een positieve bijdragen leveren aan je herstel. Maar helaas werkt EMDR niet bij iedereen.

Hoe werkt EMDR?

EMDR is een therapie waarbij de therapeut met zijn handen voor je ogen beweegt. Het is de bedoeling dat je de bewegingen met je ogen volgt. Natuurlijk zijn deze bewegingen niet willekeurig, hier zit een filosofie achter die zijn nut in de afgelopen jaren heeft bewezen. De therapeut kan ook gebruik maken van geluidseffecten of van ‘tapping’ waarbij de knieën van de patiënt beurtelings worden aangeraakt. In de knie zit het reflex orgaan, wat je knie extra gevoelig maakt voor aanraking.

‘EMDR werkt niet bij mij’

EMDR werkt niet bij iedereen. Het kan voorkomen dat de therapie bij jou niet het gewenste effect heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk is het teleurstellend als je moet constateren dat de EMDR bij jou niet werkt. Soms zijn meerdere sessies nodig om resultaat te boeken. Soms heeft het wat meer tijd nodig voordat je ontdekt dat het toch wel degelijk heeft gewerkt.

EMDR in combinatie met andere therapieën

Vaak wordt EMDR toegepast in combinatie met andere therapievormen zoals gesprekstherapie. Vaak zal een therapeut, meestal een psycholoog, eerst met de patiënt in gesprek gaan om te achterhalen wat precies het probleem is en wat hiervan de oorzaak is. Pas dan kan worden beoordeeld of het zinvol is om EMDR toe te passen. Dit kan dan als ondersteuning worden gebruikt bij het totale behandelplan. Een behandelplan wordt meestal opgesteld na een intake gesprek, waarin de therapeut probeert helder te krijgen wat het probleem is. Dan kan een inschatting worden gemaakt met welke therapie de cliënt het beste kan worden geholpen.

Wat als EMDR niet werkt

Het kan zijn dat EMDR bij jou gewoon niet werkt. Het is geen wondermiddel. Het is wel belangrijk dat je je openstelt voor de therapie. Als je willens en wetens niet mee wilt werken door bijvoorbeeld de handbewegingen van de therapeut niet met je ogen te volgen, dan is het uiteraard logisch dat de EMDR niet werkt. Als je deze manier van therapie niet ziet zitten, geef dit dan gewoon aan bij je therapeut. Misschien heeft het te maken met angst voor iets waar je geen grip op hebt. Veel mensen hebben dit bijvoorbeeld ook bij hypnose. Stel je vragen over de therapie zodat je precies weet wat er gaat gebeuren, misschien dat je er dan meer open voor kunt staan en dat het dan wel effect heeft.

Vertrouw de therapeut die de EMDR toepast

Voor veel therapieën geldt dat alles valt of staat met wederzijds vertrouwen. Als je je therapeut niet volledig vertrouwt wordt het erg lastig om je open te stellen voor therapiegesprekken, EMDR of andere vormen van therapie. Als de verstandhouding met je therapeut niet goed is, is het wellicht verstandig om op zoek te gaan naar een andere deskundige die je kan helpen. Een goede therapeut werkt er altijd aan mee je naar iemand anders door te verwijzen als er geen goede klik is.

Laat EMDR therapie alleen toepassen door een deskundige

EMDR therapie kan heftige effecten hebben op degene die het ondergaat. Daarom is het belangrijk dat je deze therapie alleen ondergaat met iemand die weet wat hij of zij doet. Het is zeker geen goed idee om een instructievideo op YouTube te bekijken en het vervolgens uit te proberen met een familielid of bekende. Als de therapie niet goed wordt toegepast kan het meer kwaad dan goed doen. Zeker als degene die de therapie krijgt kwetsbaar is kan een onjuiste therapie vervelende gevolgen hebben. Zoek daarom altijd een therapeut die zich voldoende in EMDR therapie heeft verdiept om dit goed te kunnen toepassen. Dan is de kans ook een stuk kleiner dat je na afloop moet constateren dat EMDR bij jou niet werkt. Als het wel werkt kan het namelijk een grote positieve bijdrage leveren aan je therapie om van een trauma, depressie of laag zelfbeeld af te komen.

Vind een goede EMDR therapeut in de buurt