EMDR bij een negatief zelfbeeld

Sommige mensen hebben een negatief beeld over zichzelf. Dit kan verschillende oorzaken hebben. EMDR therapie kan helpen een negatief zelfbeeld om te buigen naar een positieve kijk naar jezelf. Je kunt negatief over jezelf gaan denken als gevolg van vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Gepest worden als kind op school of later op het werk is een bekende oorzaak. Maar ook een relatie waarin je door je partner werd gekleineerd en vernederd kan ervoor zorgen dat je een zeer negatief beeld van jezelf krijgt. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, tot zelfs suïcidale gedachten.

Welke gevolgen kan een negatief zelfbeeld hebben?

Als je een negatief zelfbeeld hebt dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Je kunt moeite hebben met het accepteren dat iemand je aardig vindt of zelfs van je houdt. Daarnaast kan het je zelfs een mooie carrière kosten als je het bijvoorbeeld niet aandurft om een bepaalde opleiding te gaan volgen omdat je ervan overtuigd bent dat je het toch niet kunt. Maar het kan je ook belemmeren in hogerop komen in je werk. Ondanks dat anderen vinden dat je bepaalde kwaliteiten hebt blijf je zelf volhouden dat dat niet zo is en dat je dus maar gewoon de telefoniste van het bedrijf moet blijven, terwijl er misschien wel een hele goede secretaresse in je schuilt. Dat is natuurlijk erg jammer. Je leeft maar 1 keer en dus is het belangrijk om alles uit het leven te halen.

Zoek hulp bij een negatief zelfbeeld

Als je een negatief zelfbeeld hebt en je hebt daar erg veel hinder van in je dagelijks functioneren dan is het verstandig om daar hulp voor te zoeken. Dit kan via de huisarts die je kan doorverwijzen naar een psycholoog. Je kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met een psycholoog. Houd er wel rekening mee dat een psycholoog geen arts is, deze kan je bijvoorbeeld geen medicatie voorschrijven als je onderliggende klachten hebt zoals slapeloosheid of concentratieproblemen op je werk of op school. De psycholoog zal altijd beginnen met een intakegesprek om de situatie en de aard van je klachten helder te krijgen. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld.

EMDR kan helpen bij een negatief zelfbeeld

Als je in therapie bent vanwege een negatief zelfbeeld dan kan de therapeut voorstellen om EMDR therapie toe te passen. EMDR staat voor Eye movement desensitization and reprocessing. Tijdens een sessie beweegt de therapeut zijn handen voor je gezicht heen en weer. Het is de bedoeling dat je de bewegingen met je ogen volgt. De bewegingen zijn niet willekeurig, hier is goed over nagedacht. Bepaalde delen van je hersenen worden erdoor gestimuleerd en dat heeft invloed op de gedachten die in je hoofd opkomen. Het is de bedoeling om de negatieve gedachten te laten verdwijnen en hier positieve gedachten voor terug te laten komen. Dat klinkt simpel, dat is het natuurlijk niet. Het is zeker niet zo dat een therapeut even 5 minuten voor je gezicht met zijn handen wappert en dat dan al je problemen voorbij zijn. Het is een proces.

EMDR is een onderdeel van de therapie bij een negatief zelfbeeld

EMDR staat niet op zichzelf. Het wordt door een therapeut ingezet om de gehele behandeling te ondersteunen. Vaak zijn ook gesprekken nodig om te onderzoeken waarom je een negatief zelfbeeld hebt. Komt dit doordat je op school werd gepest, doordat je ouders niet trots op je waren of omdat je op je werk werd gepest en gekleineerd door je collega’s of leidinggevende. Ook een relatie met een partner die je slecht behandelde kan ervoor zorgen dat je een negatief zelfbeeld hebt. Afhankelijk van de oorzaak kan de therapeut EMDR bij een negatief zelfbeeld inzetten om je te ondersteunen om hier overheen te komen en weer te genieten van het leven.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Doe een beroep op een ervaren therapeut voor EMDR

Wil je van je negatief zelfbeeld af met behulp van EMDR therapie, doe hiervoor dan een beroep op een therapeut die deze techniek goed beheerst. Een ervaren therapeut zal je ook voor en na de EMDR goed begeleiden om je verder te helpen je zelfbeeld te verbeteren zodat je weer meer van het leven kunt genieten. Blijf dus niet zitten in negativiteit maar doe er iets aan. Het zal je leven niet alleen makkelijker maar ook een stuk leuker maken. EMDR therapie bij een negatief zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je weer leert genieten van alles wat je leven leuk en de moeite waard kan maken.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.