EMDR bij trauma als je in de steek bent gelaten

Als je het gevoel hebt dat je in de steek bent geladen, dan kan dit een diepgaand en ingrijpend trauma zijn. Of het nu gaat om het einde van een relatie, het verlies van een dierbare of een andere vorm van afwijzing, het gevoel van achtergelaten worden kan een enorme impact hebben op je emotionele welzijn en je manier van denken over jezelf en de wereld om je heen.

Wat is het trauma van in de steek gelaten worden?

Het trauma van in de steek gelaten zijn kan worden omschreven als een emotionele pijn of verwonding die ontstaat na een ervaring waarbij je het gevoel hebt dat je bent verlaten of afgewezen. Dit kan leiden tot intense gevoelens van eenzaamheid, verdriet en wanhoop, en kan ook leiden tot lagere zelfwaardering en problemen met het opbouwen van nieuwe sociale verbindingen.

Het trauma van in de steek gelaten zijn kan ook fysieke gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op stress-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen. Het kan ook leiden tot emotionele problemen zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Wat doet het trauma van in de steek gelaten zijn met je?

Het trauma van in de steek gelaten zijn kan een aantal emotionele en mentale gevolgen hebben. Sommige van deze gevolgen kunnen zijn:

  • Lage zelfwaardering: Als je het gevoel hebt dat je bent afgewezen of verlaten, kan dit leiden tot een lagere waardering van jezelf. Je kan het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent of dat er iets mis is met jou als persoon.
  • Emotionele pijn: Het trauma van achtergelaten worden kan leiden tot intense emotionele pijn, zoals verdriet, wanhoop en eenzaamheid. Dit kan leiden tot problemen met het omgaan met dagelijkse taken en het opbouwen van nieuwe sociale verbindingen.
  • Angst: Het trauma van achtergelaten worden kan leiden tot angst voor afwijzing of verlaten worden in de toekomst. Dit kan leiden tot moeilijkheden met het opbouwen van nieuwe relaties of het maken van sociale verbindingen.
  • Depressie: Het trauma van achtergelaten worden kan leiden tot depressie, waarbij je he

Wat zijn de gevolgen van het trauma van in de steek gelaten zijn op de lange termijn?

Het trauma van in de steek gelaten worden kan op de lange termijn een aantal serieuze gevolgen hebben, zoals:

  • Emotionele problemen: Het trauma van achtergelaten worden kan leiden tot emotionele problemen zoals depressie, angststoornissen en PTSS. Deze emotionele problemen kunnen leiden tot moeilijkheden met het omgaan met dagelijkse taken en het opbouwen van nieuwe sociale verbindingen.
  • Fysieke gezondheidsproblemen: Het trauma van achtergelaten worden kan leiden tot een verhoogde kans op stress-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen.
  • Moeilijkheden met het opbouwen van nieuwe relaties: Het trauma van achtergelaten worden kan leiden tot moeilijkheden met het opbouwen van nieuwe relaties of het maken van sociale verbindingen, omdat je bang bent om opnieuw afgewezen of verlaten te worden.

Wat is EMDR en hoe kan het helpen bij het verwerken van het trauma van in de steek gelaten?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van emotionele trauma’s. Het doel van EMDR is om de emotionele belasting van een trauma te verminderen, zodat je het beter kunt verwerken en er minder last van hebt.

Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut je helpen om de emotionele belasting van het trauma te verminderen door middel van bewegende oogbewegingen, geluid of tactiele stimulatie. Dit kan helpen om het geheugen van het trauma op een gezonde manier te verwerken, zodat je het beter kunt begrijpen en er minder last van hebt.

EMDR kan een effectieve behandeling zijn voor mensen die worstelen met het trauma van achtergelaten worden/ in de steek gelaten zijn, omdat het kan helpen om de emotionele belasting van het trauma te verminderen en de gevolgen ervan op de lange termijn te verminderen. Als je denkt dat EMDR iets voor jou kan zijn, overleg dan met een gekwalificeerde therapeut om te zien of het iets is waar je baat bij zou kunnen hebben.

Ga voor EMDR therapie altijd naar een erkende therapeut

Het is belangrijk om te onthouden dat het verwerken van het trauma van achtergelaten worden een tijdrovend proces kan zijn en dat het belangrijk is om professioneel advies te zoeken als je denkt dat het moeilijk voor je is om het alleen te verwerken. Een gekwalificeerde therapeut kan je helpen om de emotionele belasting van het trauma te verminderen en te leren omgaan met de gevolgen ervan op een gezonde manier.