EMDR bij hoogtevrees

Het hebben van hoogtevrees is een veelvoorkomende angst. Het is anders dan een duizelig gevoel bij het kijken in een diepte. De angst voor de hoogte is dusdanig dat je al hartkloppingen kunt krijgen bij het idee omhoog te moeten lopen. Zoals veel andere fobieën en angsten geldt ook voor hoogtevrees dat het ontstaan van jouw vrees voor hoogte te maken heeft met iets dat in het verleden is gebeurd. Bij EMDR hoogtevrees wordt bereikt dat jouw traumatische ervaring blijvend wordt opgelost, zodat hoogtevrees jou na de behandelingen niet meer in de weg zit.

Symptomen hoogtevrees

Bij het zien van hoogte realiseer jij je dat het kan gebeuren dat je komt te vallen. Het doet je beseffen dat er gevaar dreigt en dat kan verlammend werken. De angst die bij hoogtevrees om de hoek komt kijken, uit zich op verschillende manieren. Herken jij deze symptomen bij hoogtevrees?

  • trillen
  • hartkloppingen
  • duizelingen
  • gevoel flauw te vallen
  • paniek
  • zweten
  • hyperventilatie
  • niet meer goed kunnen nadenken

Deze vervelende symptomen ontnemen jou de controle over je lichaam en dat maakt je angstig. Laat hoogtevrees jouw leven niet langer beheersen en schakel de hulp van een therapeut in om met behulp van gesprekken en EMDR hoogtevrees de controle over jouw lichaam en leven weer zelf in handen te krijgen.

Optische en cognitieve hoogtevrees

Vanuit onze genen is een natuurlijke angst voor hoogte aanwezig. Het is een natuurlijke bescherming van ons lichaam die voorkomt dat we onszelf in een gevaarlijke situatie begeven. Heb jij een vorm van hoogtevrees die een ziekelijke angst bij je oproept, dan is er sprake van een fobie. Als jij bij jezelf verneemt dat je situaties met hoogtes gaat vermijden, heeft de hoogtevrees jou in zijn greep. Sta niet toe dat hoogtevrees jouw leven helemaal gaat beheersen en start met EMDR hoogtevrees.

Hulp bij hoogtevrees

De therapeut zal aan de hand van jouw verhaal weten wat jij nodig hebt om van je hoogtevrees af te komen. Hiervoor is het nodig om te weten of jij leidt aan cognitieve hoogtevrees of optische hoogtevrees. Bij cognitieve hoogtevrees wordt jouw angst veroorzaakt door de gedachten die je hebt. Je beeldt je in wat er kan gebeuren, als je van een bepaalde hoogte zou vallen. Optische hoogtevrees wekt angst vanuit je lichaam op. Dit gebeurt doordat je iets vanaf een hoogte waarneemt.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Hoogtevrees door trauma

De angst voor hoogte kan optreden nadat je zelf iets traumatisch hebt meegemaakt, waarin hoogte een rol speelde. Misschien heb je iemand van grote hoogte zien vallen of zie je beelden van gevaarlijke situaties in de media. De angst die dit bij jou oproept, wekt in de hand dat jij dergelijke situaties gaat vermijden. Dit klinkt als een logische reactie, maar is het niet. Je bent vermijdingsgedrag aan het vertonen en dan wil je koste wat kost hoogtes ontwijken. Helaas is dit niet altijd mogelijk en dat kan maken dat je een fobie voor hoogtes gaat ontwikkelen.

EMDR therapie hoogtevrees

Het onderkennen en bespreken van de traumatische gebeurtenis met de therapeut is de eerste stap naar herstel. De therapeut zal jou confronteren met jouw grootste angst door je te vragen aan het engste scenario te denken. Op het moment dat je hieraan denkt, word je afgeleid door de bewegende vingers van je therapeut die jij met je ogen moet volgen. De therapeut kan ook zachte tikjes op je been geven of geluiden via een hoofdtelefoon aanbieden.

EMDR leidt het brein af

Waar je hele brein normaal gesproken in beslag wordt genomen door de allesoverheersende angst, is je brein nu ook bezig met de afleidende factoren. Dit is de kracht van EMDR hoogtevrees, want het zorgt ervoor dat jouw angst in kracht afneemt. De energie die jouw hersenen steken in de afleiding, komt immers niet aan bij de angst. Naarmate je een aantal behandelingen hebt ondergaan, zal de hoogtevrees zienderogen afnemen.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.