EMDR bij narcistisch misbruik

Het onderwerp van narcistisch misbruik is helaas nog steeds een actueel thema, en het kan een enorme impact hebben op het leven van degenen die hiermee te maken hebben. Als je zelf slachtoffer bent van narcistisch misbruik, of als je iemand kent die hiermee te maken heeft, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies aan de hand is en hoe je hiermee om kunt gaan. In dit artikel bespreken we wat narcistisch misbruik precies is, wat het met je kan doen en hoe EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan helpen bij het verwerken van deze traumatische ervaringen.

Wat is narcistisch misbruik?

Narcistisch misbruik is een vorm van emotioneel misbruik waarbij een persoon met een narcistische persoonlijkheid anderen manipuleert, vernedert en misbruikt om hun eigen behoeften en doelen te behalen. De narcistische persoon heeft een enorme behoefte aan aandacht en bevestiging, en zal daarom alles doen om zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Dit kan leiden tot een patroon van gedrag waarbij de narcistische persoon anderen bewust pijn doet, of ze nu emotioneel, fysiek of financieel benadeelt.

Wat zijn de gevolgen van narcistisch misbruik?

De gevolgen van narcistisch misbruik kunnen enorm ingrijpend zijn, en kunnen leiden tot lange-termijn emotionele en mentale gezondheidsproblemen. Sommige van de mogelijke gevolgen van narcistisch misbruik zijn:

  • Angst en depressie: Slachtoffers van narcistisch misbruik kunnen lijden aan ernstige angst en depressie als gevolg van het constante gevoel van onveiligheid en onzekerheid dat ze ervaren.
  • PTTSS (posttraumatische stressstoornis): Narcistisch misbruik kan leiden tot PTTSS, een ernstige vorm van trauma dat kan leiden tot flashbacks, nachtmerries en andere emotionele en mentale gezondheidsproblemen.
  • Lage zelfwaardering: Het constante vernederende en manipulerende gedrag van een narcistische persoon kan ervoor zorgen dat slachtoffers een lage zelfwaardering ontwikkelen, wat kan leiden tot problemen met het opbouwen van gezonde relaties en het behalen van doelen in het leven.
  • Problemen met vertrouwen: Slachtoffers van narcistisch misbruik kunnen moeite hebben met het opbouwen van gezonde, vertrouwensvolle relaties, omdat ze bang zijn om weer gekwetst te worden of te worden misbruikt.
  • Fysieke gezondheidsproblemen: Het constante gevoel van stress en angst kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen en zelfs immuniteitsproblemen.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Hoe kan EMDR helpen bij het verwerken van narcistisch misbruik?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. De behandeling maakt gebruik van oogbewegingen, aanrakingen of geluiden om de hersenen te helpen de emotionele reacties op een traumatische gebeurtenis te verminderen.

EMDR kan een effectief hulpmiddel zijn voor mensen die worstelen met de gevolgen van narcistisch misbruik, omdat het helpt om de emotionele reacties op het trauma te verminderen en het slachtoffer te helpen om de gebeurtenissen op een gezonde manier te verwerken.

Het doel van EMDR is om het slachtoffer te helpen om de gebeurtenissen op een manier te herinterpreteren die niet langer pijnlijk of angstaanjagend is, zodat ze beter in staat zijn om met de emoties om te gaan en een gezonde manier te vinden om verder te gaan met hun leven.

Vind een goede EMDR therapeut in de buurt

Samengevat: narcistisch misbruik kan leiden tot ernstige emotionele en mentale gezondheidsproblemen, maar er zijn manieren om te helpen bij het verwerken van deze traumatische ervaringen. EMDR is een effectief hulpmiddel dat kan helpen om de emotionele reacties op narcistisch misbruik te verminderen en het slachtoffer te helpen om op een gezonde manier verder te gaan met hun leven. Als je zelf slachtoffer bent van narcistisch misbruik, of als je iemand kent die hiermee te maken heeft, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te helpen bij het verwerken van deze emotioneel belastende ervaringen.