EMDR bij chronische pijn

Als je chronische pijn hebt, kan het je leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan moeilijk zijn om te werken, sociale activiteiten te ondernemen en zelfs je dagelijkse taken uit te voeren. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar om je te helpen omgaan met chronische pijn. Een van deze behandelingen is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Maar wat is EMDR precies en hoe kan het je helpen om beter om te gaan met chronische pijn?

Wat is EMDR?

EMDR is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld om mensen te helpen omgaan met trauma en andere emotionele problemen. Het is ontworpen om de emotionele impact van een bepaalde gebeurtenis te verminderen door middel van oogbewegingen, aanraking of geluid.
Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut je vragen om terug te denken aan een bepaalde gebeurtenis of emotionele ervaring die je moeilijk vindt om mee om te gaan. Terwijl je terugdenkt aan deze gebeurtenis, zal de therapeut je helpen om oogbewegingen te maken, of door middel van aanraking of geluid. Dit proces kan enkele sessies duren, afhankelijk van de ernst van de emotionele problemen die je ervaart.

Hoe werkt EMDR bij chronische pijn?

EMDR kan helpen omgaan met chronische pijn op verschillende manieren. In de eerste plaats kan het helpen om de emotionele impact van pijn te verminderen. Als je chronische pijn hebt, kan dit leiden tot stress, angst en depressie. Deze emoties kunnen op hun beurt weer leiden tot meer pijn. Door EMDR te gebruiken, kan de emotionele impact van pijn worden verminderd, wat kan helpen om de hoeveelheid pijn die je ervaart te verminderen.

Daarnaast kan EMDR ook helpen om de manier waarop je omgaat met pijn te veranderen. Als je chronische pijn hebt, kan het moeilijk zijn om te bewegen en te doen wat je wilt doen. EMDR kan ook helpen om negatieve gedachten en overtuigingen over pijn te veranderen. Als je chronische pijn hebt, kan het moeilijk zijn om positief te blijven denken en kan het gemakkelijk zijn om negatieve gedachten te hebben over je pijn en wat het betekent voor je leven. EMDR kan helpen om deze negatieve gedachten te veranderen, waardoor je beter in staat bent om om te gaan met pijn.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Wat zijn de voordelen van EMDR bij chronische pijn?

Er zijn enkele voordelen van het gebruik van EMDR bij chronische pijn:

  • Het kan helpen om de emotionele impact van pijn te verminderen, wat kan leiden tot minder pijn
  • Het kan helpen om de manier waarop je omgaat met pijn te veranderen, wat kan leiden tot meer bewegingsvrijheid en meer controle over je pijn
  • Het kan helpen om negatieve gedachten en overtuigingen over pijn te veranderen, wat kan leiden tot een positiever perspectief en een grotere acceptatie van pijn
  • Het kan helpen om te leren hoe je beter met stress en andere emoties om kunt gaan, wat kan leiden tot minder pijn

Wat zijn de nadelen van EMDR bij chronische pijn?

Hoewel EMDR veel mensen kan helpen om beter om te gaan met chronische pijn, is het niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen hebben moeite om terug te denken aan emotioneel belastende gebeurtenissen en kunnen daarom moeite hebben om EMDR te ondergaan. Anderen kunnen problemen hebben met het maken van oogbewegingen of het volgen van aanraking of geluid, wat kan leiden tot moeilijkheden tijdens de behandeling.

Bovendien kan EMDR soms het herbeleven van emotionele gebeurtenissen opleveren, wat kan leiden tot tijdelijke verhoging van emotionele problemen. Als je deze nadelen ervaart, is het belangrijk om het met je therapeut te bespreken en te kijken of er andere behandelingen zijn die beter bij je passen.

Wat zijn de gevolgen van EMDR bij chronische pijn?

De gevolgen van EMDR bij chronische pijn kunnen positief zijn. Veel mensen ervaren minder pijn, meer bewegingsvrijheid en een grotere acceptatie van pijn na EMDR-behandeling. Bovendien kan EMDR helpen om de emotionele impact van pijn te verminderen, wat kan leiden tot minder stress, angst en depressie.

Als je chronische pijn hebt en op zoek bent naar manieren om beter om te gaan met deze pijn, kan EMDR een goede optie zijn om te overwegen. Het is belangrijk om te onthouden dat EMDR niet voor iedereen geschikt is en dat het niet altijd de oplossing is voor alle emotionele problemen die samenhangen met chronische pijn. Als je overweegt om EMDR te proberen, is het belangrijk om het te bespreken met een professionele therapeut om te bepalen of het de juiste behandeling voor jou is.

Samengevat: EMDR is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld om mensen te helpen omgaan met trauma en andere emotionele problemen. Het kan helpen om de emotionele impact van chronische pijn te verminderen, de manier waarop je omgaat met pijn te veranderen en negatieve gedachten en overtuigingen over pijn te veranderen. Hoewel EMDR veel mensen kan helpen, is het niet voor iedereen geschikt en kan het herbeleven van emotionele gebeurtenissen opleveren. Als je overweegt om EMDR te proberen, is het belangrijk om het te bespreken met een professionele therapeut om te bepalen of het de juiste behandeling voor jou is.

Vind een goede EMDR therapeut in de buurt.