EMDR bij slaapproblemen

Een gezond slaappatroon is belangrijk voor het herstel van lichaam en geest. Alle indrukken, activiteiten en gebeurtenissen van de dag worden verwerkt in de uren dat we op bed liggen te rusten. Als je het een enkele nacht met minder slaap moet doen, hoeft dat niet erg te zijn. Het wordt problematisch op het moment dat je langdurig met slaapproblemen te maken hebt en het je hele ritme overhoop haalt.

Oorzaken slaapproblemen

Er zijn veel oorzaken te bedenken die bijdragen aan het ontwikkelen van slaapproblemen. Dit kan variëren van angststoornissen, depressie, burn-out of een traumatische gebeurtenis. Een tekort aan slaap gaat ten koste van je energie en dat maakt je prikkelbaar. Je krijgt moeite met concentreren en als de slaapproblemen lange tijd aanhouden, worden de negatieve gevolgen steeds groter. Met EMDR bij slaapproblemen kan jouw slapeloosheid worden onderbroken op een effectieve manier.

Slaapproblemen na trauma

Je huis is een veilige haven. Heeft hier een inbraak plaatsgevonden, dan kan jouw gevoel van veiligheid ernstig worden aangetast. Dit geldt zeker als je op het moment van de inbraak gewoon in bed lag te slapen. Je durft niet meer in slaap te vallen uit angst nog een keer overvallen te worden. Het trauma van de inbraak heeft zich genesteld in je brein. Het kan ook zijn dat je in een rouwproces bent beland, waardoor slapen een grote uitdaging is geworden. Gedachten en emoties blijven zich maar aan je opdringen, waardoor de slaap ver te zoeken is.

Slaapproblemen door stress

Het hebben van stress of een ongeval dat je hebt zien gebeuren, kan ook bijdragen aan het ontstaan van slaapproblemen. Het lukt je niet om te ontspannen, wanneer je ‘s avonds je bed opzoekt. Met EMDR slaapproblemen kan de therapeut jou helpen om weer op het juiste spoor te komen en je slaapritme te herstellen. Hiervoor gebruikt de therapeut niet meer dan afleiding om jouw hersenen te resetten.

EMDR bij slaapproblemen

Bij jouw komst naar de therapeut wordt eerst gekeken naar de reden van jouw slaapproblemen. Hoe meer jij weet te vertellen, hoe effectiever de EMDR kan worden ingezet. Het vraagt veel energie van je hersenen om de traumatische gebeurtenis van invloed op jouw lichaam en geest te laten zijn. Zaak om je brein af te leiden op een simpele, maar doeltreffende manier. Tijdens een behandeling vraagt de therapeut jou om terug te denken aan de gebeurtenis die heeft geleid tot de slaapproblemen. Op hetzelfde moment word je via stimuli afgeleid van deze gedachten of gevoelens.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

EMDR behandeling slaapproblemen

Bij EMDR moet je in veel gevallen om met geopende ogen de vingers van de therapeut volgend volgen, terwijl deze voor je ogen heen en weer bewegen. Je hersenen spelen hierop in door energie te steken in deze afleiding. Hierdoor is er minder ruimte voor de impact van de traumatische ervaring, waardoor deze afzwakt. Bij een behandeling EMDR slaapproblemen kan ook worden gekozen voor geluiden die jou via een hoofdtelefoon worden aangeboden. Tenslotte kan de therapeut je zachte tikjes op je knie geven om je brein af te leiden van de ingrijpende gebeurtenis. Voor welke combinatievorm van EMDR slaapproblemen de therapeut kiest, zal met jou worden besproken.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.