EMDR tijdens rouw

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met het overlijden van dierbaren. Als dit oudere personen zijn zoals grootouders dan is dat vaak nog wel te relativeren. Het wordt een ander verhaal als je een kind verliest of je partner of als iemand op tragische wijze om het leven komt, bijvoorbeeld door een ongeval of een misdrijf. Als een overlijden traumatisch is dan kan het rouwproces heel zwaar en langdurig zijn. Hierbij kan EMDR bij rouw soms als ondersteuning van het verwerkingsproces worden ingezet.

Hoe lang mag je rouwen om een dierbare?

Op rouwen staat geen maat voor tijd. Sommige mensen rouwen slechts enkele dagen om een overleden dierbare, anderen doen dat jaren of zelfs de rest van hun leven. Het hangt er uiteraard van af hoe dicht een overledene bij je staat en hoe je band met die persoon was. Als een overlijden een groot gemis betekent dan duurt het vaak een stuk langer om het een plekje te geven dan wanneer er iemand overlijdt waar je veel minder contact mee had. Een kind verliezen is voor ouders vaak het allergrootste verdriet wat ze kan overkomen. Maar ook het verlies van je lievelingstante kan hard aankomen, ook al was ze 86 en heeft ze een mooi en goed leven gehad. Hoe lang je ‘mag’ rouwen is dus iets persoonlijks en hiervoor geldt dat je alle tijd moet nemen om het verlies te verwerken.

Wanneer wordt rouw een belasting?

Als je een dierbare verliest heeft iedereen in je omgeving er begrip voor dat je tijd nodig hebt om dit te verwerken. Maar uiteindelijk zullen je werkgever en de mensen in je omgeving van je verwachten dat je de draad weer oppakt en het ‘gewone’ leven weer zijn gang gaat. Als je dat niet lukt omdat het gemis nog steeds enorm groot is kun je overwegen om met een psycholoog te gaan praten. Deze kan samen met jou proberen te achterhalen waarom het verdriet nog steeds zo groot is en hoe je hier misschien beter mee om zou kunnen gaan. Dit is niet alleen voor jezelf prettig maar in veel gevallen ook voor je omgeving.

Hoe kan EMDR therapie helpen bij rouw?

EMDR therapie is erop gericht om je hersenen te ‘herprogrammeren’ waardoor het verdriet om een overledene niet langer prominent aanwezig is in je gedachten. Het kan worden gecombineerd met gesprekstherapie en als zodanig ondersteunend werken bij het behandelplan voor de verwerking van de rouw. Als EMDR wordt ingezet bij rouw zal de therapeut dit uiteraard vooraf met je bespreken, uitleggen hoe de therapie in zijn werk gaat en wat het mogelijke effect ervan is.

Hoe werkt EMDR therapie bij rouw?

De werkwijze van de therapeut is hetzelfde, ongeacht of de EMDR voor rouw wordt ingezet, voor de verwerking van een trauma of voor een depressie. De therapeut zal op enige afstand van de patiënt staan en zijn of haar handen bewegen. Het is de bedoeling dat je de bewegende handen met je ogen volgt. Naast deze therapie kan er ook gebruik worden gemaakt van geluiden of van ‘tapping’, waarbij de therapeut beurtelings de knieën van de patiënt aanraakt. Hier zit uiteraard een filosofie achter, het is niet zo dat de therapeut willekeurig zomaar wat doet. Het is dus ook zeker niet verstandig om een vriend of vriendin EMDR therapie bij je te laten toepassen. Dit kan een negatief effect geven.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Verlies van een dierbare kan heftig zijn

Afhankelijk van de situatie kan het verlies van een dierbare zeer heftig zijn. Wanneer iemand bij een ongeval om het leven komt of als gevolg van een misdrijf en je bent hier getuige van geweest dan heeft dit vaak een grote impact. Vaak worden mensen die dit meemaken doorverwezen naar Slachtofferhulp. Via Slachtofferhulp kun je eveneens worden doorgestuurd naar een therapeut die EMDR therapie bij rouw kan toepassen als blijkt dat dit voor jou een goede manier is om de rouwverwerking te ondersteunen.

Schakel professionele hulp in bij rouwverwerking

Wanneer je merkt dat je moeilijk over het verlies van een dierbare heen kunt komen en er dagelijks nog veel mee bezig bent dan is het belangrijk om dit te onderkennen en hulp in te schakelen. De huisarts kan een eerste stap zijn, maar je kunt ook zelf direct contact opnemen met een zelfstandig psycholoog of therapeut. Een psycholoog is geen arts, hij of zij mag je dus geen medicatie voorschrijven zoals slaapmiddelen. Behalve EMDR bij rouw kan de psycholoog je ook opdragen om je gedachten op papier te zetten, dit kan vaak helpen bij de rouwverwerking. Welke therapie of combinatie van behandelingen bij jou het beste werkt zal je samen met je psycholoog moeten uitzoeken.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.