EMDR bij trauma na vreemdgaan van partner

Een partner die vreemdgaat kan een zeer schokkende en pijnlijke ervaring zijn. Het kan leiden tot gevoelens van verraad, verlies, eenzaamheid en onzekerheid, en het kan ook grote impact hebben op je zelfvertrouwen en je emotionele welzijn.

Hoe kan trauma na vreemdgaan zich manifesteren?

Trauma na vreemdgaan kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige mensen kunnen last hebben van herbelevingen van het trauma, zoals terugkerende flashbacks of nachtmerries. Anderen kunnen last hebben van emotionele verdoving, wat betekent dat ze zich afgesloten voelen van hun emoties en moeite hebben om te voelen wat ze echt voelen. Sommige mensen kunnen ook last hebben van fysieke symptomen, zoals hartkloppingen, zweten, misselijkheid of hoofdpijn.

Wat zijn de gevolgen van trauma na vreemdgaan?

Gevolgen van trauma na vreemdgaan kunnen ook zijn dat mensen zich afgezonderd voelen en moeite hebben om verbinding te maken met anderen. Ze kunnen moeite hebben om te vertrouwen in andere mensen of in hun eigen oordeel, en ze kunnen moeite hebben om hun emoties te uiten of te communiceren met hun partner of anderen.

Hoe kan EMDR helpen bij het verwerken van trauma na vreemdgaan?

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een evidence-based behandeling die kan helpen om het trauma te verwerken en om de gevolgen ervan te verminderen. Het doel van EMDR is om de emotionele lading van het trauma te verminderen, zodat mensen het trauma op een gezonde manier kunnen verwerken en verder kunnen gaan met hun leven.

Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut je vragen om terug te denken aan het trauma, terwijl je je ogen volgt langs een bewegend voorwerp, zoals een pen of een vinger. Deze oogbewegingen kunnen helpen om de emotionele lading van het trauma te verminderen, zodat je het op een gezonde manier kunt verwerken.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Wat is het doel van EMDR bij het verwerken van trauma na vreemdgaan?

Het doel van EMDR is om je te helpen om het trauma te verwerken en om de gevolgen ervan te verminderen, zodat je weer verbinding kunt maken met je emoties en met anderen, en zodat je je zelfvertrouwen en emotionele welzijn kunt versterken. Als therapeut zou ik je willen aanmoedigen om EMDR te overwegen als een manier om te werken aan het verwerken van het trauma na vreemdgaan van je partner.

Wat zijn andere manieren om te werken aan het verwerken van trauma na vreemdgaan?

Ik zou je ook aanmoedigen om te praten over je gevoelens en emoties met een vertrouwde vriend of familielid, of met een professioneel therapeut. Het delen van je gevoelens kan helpen om de emotionele lading van het trauma te verminderen en om je te helpen om het te verwerken.

Ik zou ook aanraden om te werken aan je emotionele en mentale gezondheid, door bijvoorbeeld te oefenen met ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of yoga, of door te werken aan je zelfzorg en goede slaapgewoonten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het verwerken van het trauma tijd nodig heeft, en dat het oké is om stap voor stap vooruit te gaan op je eigen tempo.

Waarom is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het verwerken van trauma na vreemdgaan?

Tot slot zou ik willen benadrukken dat het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als je moeite hebt om het trauma na vreemdgaan van je partner te verwerken. Een therapeut kan je helpen om de emotionele lading van het trauma te verminderen en om te werken aan de gevolgen ervan, zodat je weer verbinding kunt maken met je emoties en met anderen, en zodat je je zelfvertrouwen en emotionele welzijn kunt versterken.