EMDR bij rijangst

Autorijden geeft een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Gewoon even de auto pakken om van de ene plaats naar de andere te rijden, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Rijangst kan op verschillende manieren ontstaan en de invloed die het heeft op jou als persoon, is ook bij iedereen anders. Misschien heb je meegemaakt dat iemand is verdronken in een auto en durf je daarom niet langs het water te rijden. Het zien of meemaken van een ongeval met je auto kan ook zorgen voor het ontstaan van rijangst.

Beperkende gedachten en gevoelens

Merk jij dat je last hebt van rijangst? In dat geval geeft niet alleen het autorijden jou waarschijnlijk een gespannen gevoel, maar ook de gedachte dat je moet gaan rijden. Zorg dat je niet langer geteisterd wordt door de rijangst en laat je door middel van EMDR rijangst van je klachten afhelpen.

Hoe ontstaat rijangst?

Rijangst kan komen opzetten uit onder meer een traumatische ervaring, zoals een aanrijding of het meemaken van een ongeval. Misschien ben je claustrofobisch en vind je het rijden in een tunnel om die reden niet prettig. Rijd je ineens een stuk minder dan je altijd deed? In dat geval ontstaat de angst voor het rijden, doordat je de routine voor het rijden verliest. Deelnemen aan het verkeer vereist kennis en vaardigheden. Op oudere leeftijd kun je ineens onzeker worden over jouw vaardigheid als bestuurder van een auto of motor. Faalangst ligt dan op de loer en dat maakt dat je het rijden het liefst vermijdt.

Rijangst bij chauffeurs en bijrijders

Zelfs ervaren chauffeurs kunnen met rijangst te maken krijgen. Vaak is bij hen de reden dat ze een burn-out hebben of overbelast zijn geraakt. Ook al zit jij uitsluitend als bijrijder in een auto, rijangst kan bij iedereen optreden. Ongeacht de reden waardoor de rijangst bij jou is ontstaan, maakt de angst dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. De angst is dusdanig dat het jou niet lukt hier overheen te stappen en achter het stuur te kruipen. Wat jouw situatie ook is, met EMDR rijangst kan de therapeut jou helpen om de niet-functionele angst onder controle te krijgen. Jouw vrijheid en onafhankelijkheid liggen dan weer binnen handbereik.

Symptomen van rijangst

De angst die jij voelt en de klachten die dit met zich meebrengt, uit zich op verschillende manieren. De angst is zo overheersend dat je de controle over jezelf kunt verliezen. De meeste mensen die te kampen hebben met angst voor rijden, krijgen te maken met een of meer van onderstaande symptomen:

  • diarree en misselijkheid
  • zweten
  • hartkloppingen
  • beklemmend gevoel op de borst
  • versnelde ademhaling
  • trillend lichaam
  • tintelingen
  • gevoel de angst over jezelf kwijt te raken

Hoe werkt EMDR rijangst?

Schakel jij de hulp van een therapeut die EMDR rijangst bij jou toepast? In dat geval is het belangrijk dat je goed aangeeft met welke angsten jij te maken hebt. De meest intense ervaring zorgt bij jou namelijk voor de meeste klachten. Dat is reden voor de therapeut om die ergste gedachte bij jou naar boven te halen. Zodra jij dit indringende beeld voor ogen hebt, leidt de therapeut jou af door met de vingers voor jouw ogen heen en weer te bewegen. Doordat jij de vingers volgt, worden jouw hersenen op een dwaalspoor gezet. Waar je brein voorheen alle energie stopte in het veroorzaken van de klachten die bij rijangst de kop opsteken, moet het nu ook energie steken in de afleidende factor van de EMDR. Dit zorgt ervoor dat de intensiteit van jouw trauma of angst afzwakt.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

EMDR rijangst via geluid en aanraking

De therapeut kan bij de EMDR behandeling ook zachte klopjes op jouw knie geven of je laten luisteren naar geluiden via een hoofdtelefoon. Dit gebeurt ook op het moment dat jij aan je angst denkt.

EMDR rijangst toepasbaar bij meerdere klachten

Het voordeel van EMDR is dat het bij meerdere klachten en symptomen kan worden toegepast. Bestaat jouw rijangst niet alleen uit de angst voor het rijden zelf, maar ook uit het rijden langs water, in een tunnel of op de snelweg? Na meerdere behandelingen, die elk gericht zijn op het afzwakken van een angstige situatie, ben jij weer in staat om zonder overheersende angst de weg op te gaan.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.