EMDR therapie Barneveld – Kim Lakke

EMDR, ook wel bekend als Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een behandelmethode die heel nuttig kan zijn bij het verwerken van nare ervaringen en trauma’s. Wat deze methode zo effectief maakt, is dat het de scherpe kantjes van emoties afhaalt die gepaard gaan met traumatische gebeurtenissen. Het helpt ook om andere klachten te verminderen die voortkomen uit de herinnering.

Er zijn veel verschillende heftige gebeurtenissen waarbij EMDR kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan auto-ongelukken, ernstige ziektes, overvallen, mishandeling of getuige zijn van geweld, seksueel misbruik of verkrachting of brand. Maar EMDR kan ook gebruikt worden bij verlieservaringen zoals het verliezen van een baan, geliefde of autonomie.

Wat mij speciaal maakt als therapeut is mijn brede kennis en expertise op dit gebied. Ik heb een holistische visie op wat trauma inhoudt en ik vind het boeiend om samen met jou uit te zoeken welke methodiek het beste aansluit bij jouw behoeften. De details van de begeleiding bespreek ik graag persoonlijk in mijn praktijk tijdens een één-op-één gesprek.

Samen creëren we een veilige omgeving waarin we kunnen ontdekken wat er in jouw verwarring en chaos schuilt, met behulp van vriendelijkheid en humor. Van daaruit werken we samen aan verbinding, helderheid en focus.

Na een schokkende gebeurtenis kunnen er verschillende klachten optreden. Hierbij kun je denken aan het steeds herinnerd worden aan de gebeurtenis, flashbacks, het vermijden van dingen die te maken hebben met de gebeurtenis, snel geïrriteerd zijn of een kort lontje hebben, gevoelens van schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld, somberheid, concentratieproblemen, onverklaarbare lichamelijke klachten, slaapproblemen en angsten.

Tijdens de sessies maak ik gebruik van een speciaal apparaat voor EMDR. Mijn ervaring heeft me geleerd dat mensen met vroegkinderlijk trauma baat hebben bij dit apparaat in plaats van de handmatige benadering. Het klinische aspect hiervan omzeilt bepaalde weerstanden en mechanismen die het verwerkingsproces kunnen bemoeilijken.

Bovendien ben ik van mening dat bij intense herinneringen dezelfde intensiteit moet worden toegepast in de snelheid van oogbewegingen, bijvoorbeeld. Het EMDR-apparaat biedt ook trillingsapparaatjes om vast te houden in je handen. Wat ik hieraan waardeer is dat het lichaam op deze manier volledig betrokken wordt bij het proces.

Het lichaam heeft namelijk zijn eigen wijsheid.

Wat veel mensen niet weten maar wel interessant is om te vermelden, is dat EMDR ook ingezet kan worden om positieve overtuigingen te versterken. Dit bevordert de groei na traumatische gebeurtenissen en maakt het integreren en toepassen van de ervaring in het dagelijks leven gemakkelijker.

Neem contact met mij op via onderstaand contactformulier of bel me op 06-546 46 161.

Wat is EMDR therapie?

Bij deze therapievorm word je gevraagd om terug te denken aan het trauma dat je hebt meegemaakt. Dit brengt de negatieve gebeurtenis, die jou belemmert, weer naar de oppervlakte. Tegelijkertijd word je afgeleid door licht of geluid en maak je oogbewegingen door een vinger te volgen of naar een voorwerp te kijken. Deze afleiding verzwakt beetje bij beetje de nasleep van het trauma. Het is vergelijkbaar met het verwerken van je dagelijkse activiteiten tijdens je REM-slaap om spanning te verminderen.

Effecten van EMDR therapie

Terugdenken aan een nare gebeurtenis is natuurlijk niet prettig, maar het is wel nodig om jouw leven weer op orde te krijgen. Na elke sessie vraag ik jou om veranderingen waar te nemen terwijl je oogbewegingen maakt. Hierna volgt weer een reeks oogbewegingen. Door voortdurend negativiteit te combineren met afleiding, verliest de negatieve impact steeds meer kracht. Je zult merken dat je aan de gebeurtenis kunt denken zonder er klachten bij te ontwikkelen. Uiteindelijk zal het trauma niets meer zijn dan een negatieve gebeurtenis in jouw leven.

Wat zijn de kosten voor een afspraak bij mij?
De prijs voor de eerste sessie is €125. Voor vervolgsessies reken ik €90.

Afspraken die minimaal 24 uur van tevoren worden afgezegd, worden niet in rekening gebracht.

Mijn praktijkadres: Hoofdstraat 185, 3781 AE, Voorthuizen of online via Zoom.