EMDR bij vliegangst

Vliegangst is een bekende angst die veel mensen parten speelt. Het idee dat je de vaste grond achter je laat en op grote hoogte verblijft, kan angst bij je oproepen. Je gedachten gaan met je aan de loop, omdat je beseft dat het vliegtuig niet anders kan, dan naar beneden gaan. Bij motorpech of ander storingen is er geen mogelijkheid om het vliegtuig even aan de kant te zetten. Waar je bij autorijden nog enigszins de controle hebt over het voertuig, leg je die controle in een vliegtuig in handen van de piloot. Zelf geen invloed hebben op wat er gebeurt en hoe er wordt gevlogen, kan lastig zijn. Als je bij jezelf merkt dat jouw angst ernstige vormen aanneemt en ervoor zorgt dat jij het vliegen vermijdt, is het zaak om hier actief mee aan het werk te gaan. EMDR vliegangst kan worden ingezet om jou te verlossen van de angst om in een vliegtuig te stappen. Schakel de hulp in van een therapeut die jou met behulp van EMDR kan helpen om jouw angst beheersbaar te maken.

Aviofobie of vliegangst

Zodra je plaatsneemt in een vliegtuig en de deuren worden gesloten, is er geen weg terug. Het vliegtuig gaan straks opstijgen en jij zult gedurende enkele uren in de lucht verblijven. Een bekend gebeuren tijdens een vlucht is de turbulentie. Een vliegtuig is gebouwd op deze invloeden en is er dus tegen bestand. Deze kortdurende schommeling in hoogte kan echter een angstig gevoel bij jou oproepen, omdat het een onaangenaam gevoel met zich meebrengt. Misschien heb je een crash van een vliegtuig op televisie gezien of is iemand die jij kent overleden na een vliegtuigongeval. Hoewel dagelijks grote aantallen vliegtuigen opstijgen en veilig landen, zijn het meestal de ongelukken die de media bereiken. Hierdoor krijg je een vertekend beeld van de veiligheid van het vliegverkeer. Vliegangst ontwikkelen is dan niet ondenkbaar. Hoe weet je of jij te maken hebt met vliegangst?

Welke symptomen bij vliegangst?

Ieder persoon reageert op een eigen manier op angstige gevoelens en gedachten. Bij het ervaren van vliegangst worden over het algemeen de volgende symptomen herkend:

  • tintelingen of doof gevoel
  • druk op de borst
  • versnelde hartslag
  • droge mond
  • paniekaanval
  • emoties
  • misselijkheid en duizeligheid
  • onrustig gevoel

EMDR behandeling vliegangst

Laat je door een therapeut met EMDR vliegangst behandelen. Zo kun je na afloop probleemloos jouw vliegvakantie boeken naar een bestemming van jouw keuze. Neem contact op met een therapeut bij jou in de buurt en geef aan dat je gebukt gaat onder vliegangst. Op het moment dat je in de praktijk komt, zal de therapeut jou vragen hoe je vliegangst is ontstaan en wat jij voelt, als de angst komt opzetten. Voor een goed resultaat van de EMDR behandeling is het nodig dat jij denkt aan datgene dat jou het meest angstig maakt. Wanneer je hieraan denkt, vraagt de behandelaar jou om met open ogen de bewegende vingers te volgen. Deze simpele methode is bedoeld om jouw hersenen af te leiden van de allesoverheersende gedachten en gevoelens die jij hebt. Zonder EMDR gaat alle energie vanuit je hersenen naar de vliegangst en de symptomen. Doordat je brein nu ook energie moet steken in de afleidende stimulans (de vingers) zwakt de kracht van de angst af.

Afleiding zwakt de vliegangst af

EMDR vliegangst geeft jou de ruimte om een heftige angst om te zetten in een gedachte die jou niet meer in de greep heeft. In plaats van het krijgen van de bekende klachten, die met vliegangst gepaard gaan, voel jij je na de behandeling een stuk rustiger. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken en de vliegangst definitief tot het verleden te laten behoren. Behalve het volgen van vingers, wordt bij EMDR ook gebruikgemaakt van geluiden die je via een koptelefoon te horen krijgt. Tenslotte kan de therapeut jou ook afleiden door zachte tikjes op je knie te geven op het moment dat jij je grootste angst in gedachten hebt. Ervaar zelf de kracht van EMDR vliegangst en neem contact op om jouw leven niet langer in het teken van vliegangst te laten.

Volg online emdr therapie bij Kim Lakke of bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.