EMDR na bevalling

Een bevalling is een geheel nieuwe fase in het leven van jou en je partner. Jullie worden door de geboorte de ouders van een nieuwe wereldburger en dat geeft een heel andere lading aan jullie samenzijn. Dat een bevalling gepaard gaat met pijn, is wel bekend. Het kan echter ook gebeuren dat jouw bevalling ronduit traumatisch is en het voor jou moeilijk of onmogelijk is om te genieten van je kind. Om te voorkomen dat zich ongewenste negatieve beelden van de bevalling aan jou blijven opdringen, is het volgen van EMDR na bevalling aan te raden.

Negatieve gedachten zwakken af

De gesprekken met de therapeut en de EMDR geven jou de inzichten die je nodig hebt om weer verder te kunnen met je leven. Het haalt bovendien de negatieve lading van de bevalling weg. De zware emoties en impact vormen na de behandelingen niet langer een belemmering en dat geeft ruimte om te groeien in jouw nieuwe rol als moeder. De gedachten aan je bevalling zullen er nog steeds zijn, maar vormen niet langer een allesbepalende herinnering.

Redenen trauma bij bevalling

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken die van invloed zijn op het negatieve gevoel, waarmee jij aan de bevalling terugdenkt. Het kan zijn dat je voor de geboorte van je kind al huiverig was voor wat zou gaan komen. Misschien heb je eerder iets meegemaakt wat jou angstig maakt voor de bevallingspijn. Een bevalling is een moment van overlevering. Je lichaam neemt de touwtjes in handen en jij kunt niet anders, dan hierin meegaan. Dit kan traumatisch zijn, vooral als je het gevoel hebt niet genoeg gesteund te worden en de pijn niet kunt verdragen.

Bevalling loopt anders dan gehoopt

Er kunnen ook hulpmiddelen zijn gebruikt om jouw kindje zo snel mogelijk geboren te laten worden. Hierdoor kun jij je enorm overvallen voelen en het gevoel krijgen dat de bevalling niet is gegaan, zoals jij had gehoopt. De invloed die dit op jou heeft, kan het geluksgevoel overschaduwen. Laat de komst van je kind niet langer in het teken staan van herbelevingen, negatieve gedachten of prikkelbaarheid. Ga hier met behulp van een therapeut actief mee aan de slag door EMDR na bevalling te ondergaan. De behandelingen zorgen ervoor dat de negatieve impact afneemt en jij optimaal van je baby geniet, zoals het hoort.

Negatieve gedachten en herbelevingen bevalling

Een bevalling die traumatisch verloopt, veroorzaakt niet alleen herbelevingen en negatieve gedachten. De band met je kind en je partner ondervinden hier ook hinder van. De blik van je kleine kan jou ineens weer doen denken aan de vervelende gevoelens tijdens de bevalling. Het is mogelijk dat je richting de kleine spruit vermijdingsgedrag gaat vertonen. Je wilt je baby niet oppakken, omdat je de steeds wordt teruggeworpen op de gedachten en de pijn die jou parten spelen. Als je niet actief bezig gaat met het verwerken van deze negativiteit, wordt de band tussen jou en je kind verstoord en dat is zonde.

Vermijden nieuwe zwangerschap na bevallingstrauma

De kans bestaat dat jij niet aan een tweede kindje wilt beginnen, omdat je dan weer een bevalling moet meemaken. Bij seksuele activiteiten bestaat de kans op een eventuele zwangerschap en dat maakt dat jij niet meer openstaat voor seksueel contact met je partner. Ongewild krijgt de angst na de bevalling zoveel vat op jouw leven dat het alles overschaduwt. Laat de therapeut jou helpen om je hersenen af te leiden van de negatieve energie die je hebt overgehouden aan de geboorte van je kind. Als je begrijpt hoe het zover heeft kunnen komen, is de weg naar herstel geopend.

Hoe werkt EMDR na bevalling?

De angsten en herbelevingen die door de bevalling zijn ontstaan, worden afgezwakt door je hersenen via stimulansen af te leiden. De therapeut zal uitgebreid met jou in gesprek gaan over de bevalling en de klachten die jij hierdoor hebt gekregen. Er wordt jou gevraagd om de meest heftige gedachte aan de bevalling naar boven te halen. Nu jij dit beeld voor de geest hebt, gaat de therapeut jou afleiden door je naar bewegende vingers te laten kijken.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Afleidende stimuli met EMDR

Waar tot nu toe alle ruimte was voor de traumatische gedachten en herbelevingen, moeten jouw hersenen nu ook aan energie steken in de stimuli die de therapeut je geeft. Dit heeft tot gevolg dat de intensiteit van jouw herbeleving en gedachten afzwakt. De EMDR na bevalling kan ook worden gegeven via zachte tikjes op je knie of het aanbieden van geluiden via een hoofdtelefoon. Afhankelijk van de trauma’s die jij hebt opgelopen, zal de therapeut een aantal behandelingen EMDR met jou plannen.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.