EMDR Utrecht

Merk jij al langere tijd aan jezelf dat je gevoelens van verdriet en angst hebt? Slaap je slecht of heb je klachten die je niet goed kunt thuisbrengen? Misschien hoor je van de mensen om je heen dat je niet in je normale doen bent. Het kan zijn dat je prikkelbaar bent, angstig overkomt of situaties ontwijkt. Al deze tekenen wijzen op een onverwerkt trauma dat jij met je meedraagt. Gelukkig is hier een oplossing voor. Met behandelingen EMDR kan op effectieve manier worden gezorgd dat jouw leven niet langer in het teken staat van onverwerkte gebeurtenissen. Tijd om te leren wat EMDR is en deze belangrijke stap in je leven te zetten.

EMDR helpt om een trauma te verwerken

Al vanaf je jonge jeugd kunnen problemen de kop opsteken. Zo kan het zijn dat jij als kind aan je lot bent overgelaten. Misschien heb je een ongeluk zien gebeuren of is de bevalling van je kind traumatisch verlopen. Die situaties zijn op zich al erg vervelend, maar daar stopt het helaas niet. Een negatieve gebeurtenis zet zich vaak in je brein vast. Je gaat alles linken aan die gebeurtenis en het lukt je niet om het naast je neer te leggen. Trauma’s die met EMDR Utrecht kunnen worden verholpen zijn onder andere:

 • Ernstige ziekte
 • Angst en paniek
 • Boosheid
 • Oorlogsgeweld
 • Seksueel misbruik
 • Mishandeling
 • Laag zelfbeeld
 • Schuldgevoelens
 • Depressie
 • Hechtingsstoornis
 • Angst voor de dood

Er zijn nog meer situaties te bedenken waarvoor EMDR goed kan worden ingezet. Neem vooral contact op met de therapeut bij jou in de buurt en leg je situatie hier voor.

Hoe werkt EMDR?

Jouw klachten en de gebeurtenis die heeft plaatsgevonden zijn voor de therapeut belangrijk om te weten. Tijdens een behandeling is het nodig dat jij terugdenkt aan de situatie die jou zoveel problemen geeft. Confronterend en vervelend, maar toch is het nodig om deze beelden, gevoelens en gedachten naar voren te halen. Dit is namelijk het moment waarop de EMDR zijn werk doet.

Oogbewegingen, geluiden en aanrakingen

Zodra jij je gedachten bij het voorval of trauma hebt, zal de therapeut jou vragen om met open ogen vingers te volgen met je ogen. Het is ook mogelijk dat je een hoofdtelefoon op krijgt. Je hoort dan afwisselend links en rechts bepaalde geluiden. De therapeut kan jou ook zachte tikjes op je knie geven. Alles is er op gericht om je hersenen af te leiden van de intensiteit van de heftige gebeurtenis. Op het moment dat je aandacht moet besteden aan deze afleidende stimuli heeft je brein hier energie voor nodig. Deze energie is dan niet beschikbaar voor herinneringen aan het trauma. Dat is het moment waarop de impact van de negatieve gebeurtenis afzwakt.

Je brein op een dwaalspoor zetten

Bij EMDR Utrecht kijkt de therapeut samen met jou naar de beste manier om jou van je klachten af te helpen. De geestelijke effecten die een trauma op je hebben zorgt ervoor dat jij op een bepaalde manier denkt en handelt. Omdat je hersenen tijdens de EMDR worden afgeleid van de invloed van de gebeurtenis, komt er ruimte beschikbaar voor positieve herinneringen. Het trauma of de gebeurtenis zal hoe dan ook onderdeel van jou blijven, maar dan zonder de negatieve effecten. Op het moment dat jij gaat voelen dat de nare gedachten en gevoelens minder zwaar worden, is de weg naar jouw herstel geopend.

Vind een goede EMDR therapeut bij jou in de buurt:

IJsselstein – Eveline Loerakker
Leerdam – Arlette Berkouwer
Wijk bij Duurstede – Marianne Luijk

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Neem contact op met EMDR Utrecht

Laat je leven niet langer bepalen door de negatieve invloeden uit het verleden, maar maak een afspraak met EMDR Utrecht, zoals in Ermelo. De eerste belangrijke stap heb jij dan zelf gezet en dat gaat je veel goeds brengen. Vanaf dit moment hoef je het niet meer alleen te doen. De therapeut zal alles in het werk stellen om jou met een aantal behandelingen van je trauma’s af te helpen. Op naar een onbezorgd leven, waarin jij vrij bent van belemmerende invloeden.