EMDR bij trauma na overlijden vader

Als je vader overlijdt, kan dat een enorme impact hebben op je leven. Het verlies van een ouder is altijd moeilijk, maar het kan extra moeilijk zijn als het overlijden gepaard gaat met trauma. Misschien is je vader plotseling overleden, of is hij na een langdurige ziekte gestorven. Wat de omstandigheden ook zijn, het verlies van een vader kan leiden tot emotionele pijn en trauma.

Wat het verlies van je vader met je doet

Het verlies van een vader kan een diepgaande impact hebben op je emotionele welzijn. Je kunt je verdrietig, boos, eenzaam of geïsoleerd voelen. Je kunt moeite hebben om te slapen of eten, en je kunt last hebben van somberheid of depressie.

Het verlies van een vader kan ook leiden tot gevoelens van onzekerheid en onvolledigheid. Als je vader een belangrijke rol in je leven heeft gespeeld, kan het moeilijk zijn om je voor te stellen hoe je verder moet gaan zonder hem. Je kunt het gevoel hebben dat er een grote leegte in je leven is ontstaan.
Het verlies van een vader kan ook leiden tot praktische problemen. Als je vader de hoofdverzorger of financieel aanvoerder van het gezin was, kan het moeilijk zijn om deze rol op te vullen. Je kunt je bezorgd maken over hoe je de rekeningen zult betalen of hoe je voor andere leden van het gezin zult zorgen.

Gevolgen van het verlies van je vader

Het verlies van een vader kan op de lange termijn ook gevolgen hebben voor je emotionele en mentale gezondheid. Je kunt lange tijd blijven rouwen en moeite hebben om het verlies te accepteren. Dit kan leiden tot chronische stress of een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Een PTSS is een mentale aandoening die kan optreden na een ingrijpend trauma, zoals het verlies van een vader. Symptomen van PTSS kunnen onder andere zijn:

  • Flashbacks
  • Slecht slaapgedrag
  • Vermijding van situaties die aan het trauma herinneren
  • Angst en spanning
  • Concentratieproblemen
  • Emotionele verdoving (vermindering van emotionele reacties)

Als je last hebt van deze symptomen, kan het moeilijk zijn om je dagelijkse activiteiten uit te voeren en om een normaal leven te leiden. Het is belangrijk om professioneel advies te zoeken als je denkt dat je last hebt van PTSS of andere mentale gezondheidsproblemen na het verlies van een vader.

Hoe EMDR kan helpen bij het verwerken van het trauma

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een bewezen effectieve behandeling voor PTSS en andere trauma’s. Tijdens een EMDR-sessie wordt de cliënt gevraagd om terug te denken aan het trauma en tegelijkertijd te volgen met de ogen de bewegingen van de therapeut. Dit kan helpen om emoties en gedachten over het trauma te verminderen en om het trauma op een gezonde manier te verwerken.

EMDR kan ook helpen om het zelfvertrouwen en de coping vaardigheden van de cliënt te versterken. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van stress- en angstsymptomen en het verbeteren van het slaapgedrag.

Als je denkt dat EMDR voor jou geschikt kan zijn na het verlies van je vader, is het aan te raden om professioneel advies te zoeken. Een gekwalificeerde EMDR-therapeut kan je helpen om het trauma op een gezonde manier te verwerken en om een normaal leven te leiden.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Samengevat kan het verlies van een vader een diepgaande impact hebben op je emotionele en mentale gezondheid. Het kan leiden tot gevoelens van verdriet, eenzaamheid en onzekerheid en op de lange termijn tot mentale gezondheidsproblemen zoals PTSS. EMDR is een bewezen effectieve behandeling voor PTSS en andere trauma’s en kan helpen om het trauma op een gezonde manier te verwerken en om een normaal leven te leiden. Als je denkt dat EMDR voor jou geschikt kan zijn, is het aan te raden om professioneel advies te zoeken.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.