EMDR therapie Leerdam – Arlette Berkouwer

Ik ben Arlette Berkouwer en ik heb mij in mijn eigen praktijk de afgelopen 16 jaar gespecialiseerd als EMDR-overgangstherapeut voor de 45+vrouw. Ik help vrouwen die onnodig lijden aan psychische overgangsklachten zoals onrust, angst, depressieve gevoelens, onverwerkt trauma en rouw.

Blijf je klachten negeren of ga je actief op zoek naar de oorzaak? Ik geloof sterk dat het zoeken naar antwoorden leidt tot verbetering. Het kan écht beter worden.

Kom sneller door die heftige emotionele overgang met mijn programma: Leef!

Word weer die krachtige en vitale vrouw en ervaar de meest geweldige tijd van je leven!

5 meest voorkomende klachten in de overgang

Somberheid
Huilbuien, opvliegers, nachtelijk zweten, stress en prikkelbaarheid. Veel vrouwen in de overgangsleeftijd denken dat ze last hebben van een depressie, maar meestal is dit niet het geval.

Paniek en angst
Last van duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en ademtekort? Het lijkt of je de controle verliest? Je gaat over naar een nieuwe levensfase. Dit kan beangstigend zijn.

Klaar met zorgen voor iedereen
Door de overgang wordt er minder oxytocine aangemaakt, ook wel bekend als het knuffel- of zorghormoon. Het gevolg: je hebt geen zin meer in allerlei sociale activiteiten. Doei feestjes, borrels, praatjes met collega’s en etentjes met vrienden. Laat me met rust!

Alleen voelen
De een wil met rust gelaten worden, de ander krijgt juist last van het zogenaamde empty nest syndroom. Je voelt je alleen en mist gezelligheid om je heen. Je verveelt je. Dat kan versterkt worden door het besef dat de onvruchtbare periode in je leven nu aanbreekt. Welke zingeving heb je nog?

Relatieproblemen
Door je levenservaring en de hormoonschommelingen kun je een heel ander idee krijgen over hoe jij je leven in wilt richten. Ander werk, een andere leefomgeving, een nieuwe hobby. Dat kan zijn weerslag hebben op je relatie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer klachten waar je last van kan hebben. Wáár je last van krijgt en hoeveel last je daar dan van hebt, is niet te zeggen. Geen idee meer waar je het moet zoeken?

Wat te doen
Zoek naar afleiding, plezierige bezigheden of gezelschap. Belangrijk is om goed op je basisbehoeften te letten, zoals een dag en nachtritme, gezond eten, bewegen en tijd voor leuke dingen.

Als dit niet meer lukt, praat erover met iemand in je buurt. Je bent echt niet de enige. Ga anders naar je huisarts of zoek een overgangstherapeut.

Deze periode gaat voorbij en je hoeft het niet alleen te doen. Er is echt steeds meer mogelijk.

Positieve psychologie als kern

Mijn aanpak rust sterk op de principes van de positieve psychologie. Hiermee vorm ik de kern van mijn behandelingen. Daarnaast maak ik gebruik van CGT, gesprekstherapie, EMDR en verschillende alternatieve therapieën, zoals innerlijk kindwerk.

Het toelaten van jouw emoties maakt je veerkrachtiger, psychisch flexibeler en sterker.

Maak een afspraak in Leerdam

Neem contact met mij op via onderstaand contactformulier of door mij te bellen: 06 28 16 75 42. Verder kan ik tijdens een kennismakingsgesprek ingaan op jouw persoonlijke situatie en eventuele vragen beantwoorden.

In mijn praktijk heb ik talloze opleidingen doorlopen die jou kunnen ondersteunen bij het verwerken van intense emoties. Ook met behulp van EMDR, aangezien ik weet dat veel problemen voortkomen uit onbewuste en onverwerkte emoties. Zodra er weer beweging ontstaat binnen jezelf, zal dit ook zijn weerslag hebben op zowel je persoonlijke leven als je werk.

Hoe ga ik verder te werk?

Ik werk met trajecten van een half jaar, met 1 live sessie, 2 online-sessies en verder wekelijkse accountability, whatsapp-bereikbaarheid elke werkdag en online oefeningen/huiswerk.

Afspraken die minimaal 24 uur van tevoren worden afgezegd worden niet in rekening gebracht. Verder ben ik met mijn praktijk aangesloten bij de BATC.

Mijn praktijkadres: Oranjeplein 2, 4141 AR Leerdam

Lees alvast meer over EMDR als behandelmethode

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapeutische behandelmethode die kan helpen bij het verminderen van de intensiteit van emoties als gevolg van traumatische ervaringen of angstaanjagende beelden. Hoewel EMDR vooral bekend staat als behandelmethode voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS), heeft het veel bredere toepassingsmogelijkheden.

EMDR-therapie werkt bij angststoornissen, paniekaanvallen, onzekerheid, eetstoornissen, slaapproblemen, doemscenario’s en gebeurtenissen die een grote emotionele impact hebben gehad.

Tijdens de EMDR behandeling vraag ik je om terug te denken aan een gebeurtenis of situatie die sterke negatieve gevoelens bij je oproept. We bespreken de emoties, beelden en gedachten die daarbij naar boven komen. Vervolgens beginnen we met het verwerken ervan.

Wat zo prettig is aan EMDR therapie, is dat je niet eindeloos hoeft te praten over je verleden. Het werkt vaak snel en kan goed samen gaan met gesprekstherapie.

Na afloop van een EMDR traject merken mensen vaak dat ze anders in het leven staan en nieuwe reacties teweegbrengen bij anderen. Dit verwerkingproces kan ik ondersteunen indien nodig, bijvoorbeeld door middel van wandeltherapie in combinatie met gesprekken.

Naast de traditionele sessies biedt wandelen ook een prachtige manier om trauma’s te verwerken. Iedereen kan hieraan meedoen en de gezondheidseffecten van buiten zijn en wandelen zijn een mooie bijkomstigheid.