EMDR Wijk bij Duurstede

Mijn naam is Marianne Luijk en als ervaren therapeut sta ik voor je klaar bij EMDR Wijk bij Duurstede, ongeacht je hulpvraag. Gedurende ons leven maken we veel dingen mee.

Sommige gebeurtenissen zijn traumatisch, zoals ongelukken, ernstige ziektes, overlijden, mishandeling, brand of andere natuurrampen en verlieservaringen. Het verwerken van zo’n trauma vergt vaak veel tijd en energie. Sommige mensen herstellen na verloop van tijd op eigen kracht of met hulp van familie en vrienden. Maar dit is niet altijd het geval; er zijn genoeg mensen die blijvende klachten hebben.

Een traumatische ervaring kan vervelende symptomen veroorzaken, zoals herbelevingen, slapeloosheid, angst- of paniekklachten, vermijding van situaties die aan het trauma gerelateerd zijn en onzekerheid. Ook kunnen hierdoor lichamelijke klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierspanning. Dit alles is zeer vervelend om te ervaren, maar weet dat je niet de enige bent. Gelukkig bestaat er tegenwoordig EMDR therapie als wetenschappelijk onderbouwde behandelvorm om negatieve emoties gekoppeld aan een trauma te verminderen.

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Bij deze therapie wordt je gevraagd om terug te denken aan het traumatische moment en tegelijkertijd bilaterale stimulatie (oogbewegingen, tikjes via een koptelefoon of tikjes op de benen) uit te voeren. Op deze manier kun je het trauma op een snelle en effectieve wijze verwerken. Het kan eng lijken om terug te gaan naar het traumatische moment, maar de bilaterale stimulatie activeert meerdere delen van de hersenen tegelijk, waardoor negatieve gevoelens die verbonden zijn met de traumatische situatie verminderd worden. De effectiviteit van EMDR is wetenschappelijk bewezen bij het verwerken van negatieve emoties gerelateerd aan trauma.

Hoe verloopt de therapie in mijn praktijk?

Voordat we EMDR als therapie overwegen, is het belangrijk dat ik jou goed leer kennen. Daarom beginnen we met een kennismakingsgesprek waarin jij uitgebreid kunt vertellen over je problemen en de situaties waarin deze problemen ontstaan. Op die manier kan ik jouw situatie goed begrijpen en inschatten. Zodra we elkaar beter hebben leren kennen, kunnen we samen beslissen of EMDR geschikt is voor jou. Tijdens de sessies zal ik je vragen terug te denken aan het traumatische moment en de negatieve gevoelens die daarbij naar boven komen. Terwijl jij hieraan denkt, zal ik verschillende oogbewegingen stimuleren met behulp van bijvoorbeeld een aanwijsstokje. Op deze manier proberen we negatieve gedachten over het trauma om te buigen naar positieve gedachten.

Heb je nog vragen?
Vragen zijn altijd welkom. Je kunt altijd contact met mij opnemen via mijn website.