Anticiperen betekent: vooruit kijken. Bij anticipatieangst is er dus sprake van angst voor wat gaat komen. Je loopt vooruit op de zaken en hebt al last van angst gerelateerde klachten, zonder dat er ook echt iets aan de hand is. Je hebt in principe angst voor de angst. Je ontwikkelt een paniekstoornis die op haar beurt weer allerlei klachten met zich meebrengt. Hierbij kun je denken aan klachten als:
- hartkloppingen
- hevig zweten
- duizeligheid
- pijn op de borst
Als je het gevoel krijgt dat je de angst niet zelf de baas kunt worden, is hulp inschakelen de juiste stap. Vaak is de huisarts de eerste persoon bij wie jij je angsten kenbaar zult maken. Als de huisarts jou doorverwijst voor hulpverlening kan EMDR helpen om weer grip op je leven te krijgen en de angsten onder controle te krijgen.
Oorzaken anticipatieangst
Anticipatieangst ontstaat in veel gevallen door een traumatische gebeurtenis die je hebt meegemaakt, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Een beangstigend voorval uit een ver verleden kan op een bepaald moment iets in je aanwakkeren, waardoor jij je nu weer angstig gaat voelen. Zelfs in situaties die helemaal niet bedreigend zijn, kun je dan toch angst gaan voelen. Als je dit geen halt weet toe te roepen, kom je in een vicieuze cirkel van angst terecht en dat gaat je leven beheersen.
In veel gevallen ontstaat anticipatieangst door:
- een heftig ongeluk
- het meemaken van een brand
- slachtoffer te zijn van een overval
- andere ingrijpende gebeurtenissen
Functie van adrenaline bij gevaar
Het menselijk lichaam is in staat om in geval van gevaar adequaat te reageren. Hiervoor maakt het lichaam het hormoon adrenaline aan dat jou helpt om snel te reageren op de gebeurtenis die je angstig maakt. Een geheel natuurlijke reactie en noodzakelijke bescherming dus. Angst is daarnaast ook nodig om alert te zijn in bijvoorbeeld het verkeer. In een gezonde situatie zal het angstgevoel langzaam maar zeker afnemen, naarmate de dreiging ook minder wordt. Als je regelmatig door een gevoel van angst wordt overvallen, zonder dat hier een duidelijke reden voor is, is er sprake van een angst- of paniekstoornis en dan is het verstandig om hier professionele hulp voor in te schakelen.
Paniek- of angststoornis
Bij een paniekstoornis of angststoornis voel jij je angstig, zonder dat er op dat moment eigenlijk een reden voor is. Je krijgt angstklachten die kunnen variëren van gespannen spieren tot snellere hartslag en hevig transpireren. Deze kenmerken kunnen je angst vergroten, waardoor je situaties gaat vermijden die deze angst bij jou kunnen oproepen. Het hebben van anticipatieangst kan jouw functioneren erg belemmeren.
Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke
Anticipatieangst behandelen met EMDR
Om te voorkomen dat je hele leven in het teken van angst komt te staan, kan EMDR worden gebruikt om jou van je anticipatieangst af te helpen. Het verwerkingscentrum in de hersenen wordt bij EMDR gestimuleerd, zoals dat ook het geval is tijdens de rem-slaap. In beide gevallen is het je onderbewustzijn dat met je aan de haal gaat. Door te denken aan de situaties die je angstig maken en op hetzelfde moment te worden afgeleid bij de EMDR-sessie, verliest de angst steeds meer aan kracht. De therapeut zal jou van je angst afhelpen door de irrationele gedachten te vervangen door logische gedachtegangen waar jij vrij van angst mee verder kunt. Afhankelijk van jouw situatie en de angsten die je hebt, bepaalt de therapeut samen met jou hoeveel sessies EMDR nodig zijn om jou weer op een onbezorgde manier door het leven te laten gaan.
Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.