EMDR therapie Ede

EMDR therapie Ede

Ik ben Hendrik Jan Dekker en ik werk als therapeut vanuit mijn eigen praktijk EMDR Therapie Ede. Het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis kost vaak veel tijd en veel energie. Vaak lukt het mensen dit zelf of met behulp van de omgeving te verwerken. Soms blijven echter beelden van deze gebeurtenis je achtervolgen of je kan klachten blijven ervaren zelfs na langere tijd. Klachten die je kan ervaren na een onverwerkt trauma zijn onder andere: vermijden van zaken die te maken hebben met de gebeurtenis, herbelevingen of nachtelijke herbelevingen die leiden tot slapeloosheid, een negatief zelfbeeld, concentratieproblemen, angsten of paniek, snel geïrriteerd zijn.

Maar het kan ook leiden tot verschillende lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld: hoofdpijn, buikpijn, spierklachten van nek, schouder of rug. Erg vervelend als je al lang met deze klachten moet lopen. In mijn praktijk probeer ik je niet de gebeurtenis te laten vergeten, maar wel de vervelende emotionele lading welke hier aan gekoppeld is. Dit doe ik door middel van EMDR therapie.

Wat houdt EMDR therapie in?

EMDR is tegenwoordig vaker in de media te horen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een kortdurende geprotocolleerde en wetenschappelijk bewezen therapie om mensen van een vervelende emotionele lading na een trauma af te helpen. De EM bij EMDR staat voor Eye Movement wat oogbewegingen betekent in het Nederlands.

Bij EMDR Therapie Ede worden dan ook oogbewegingen gestimuleerd. Deze oogbewegingen kunnen op verschillende manieren gestimuleerd worden. Zo kunnen er bewegingen gevolgd worden welke met de handen gemaakt worden, er kan gebruik gemaakt worden van tikjes op een koptelefoon of er kan afwisselend getapt worden op de benen. De oogbewegingen zijn eigenlijk een soort afleiding, tijdens deze bewegingen proberen we namelijk terug te denken aan de situatie die de vervelende emoties oproept. Door dit gelijktijdig te doen worden meerdere hersengebieden tegelijkertijd gestimuleerd, en op deze manier wordt de negatieve lading omgevormd tot een positieve lading. Op deze manier kom je van je klachten af, en kom je af van de negatieve lading die aan jouw trauma gekoppeld is.

Hoe gaat EMDR in zijn werk bij jou in de praktijk?

Er wordt nooit zomaar direct gestart met EMDR therapie. Als eerste wil ik jou en de situatie goed leren kennen. We hebben altijd eerst een gesprek waarbij we samen kijken naar jouw situatie, de gevoelens die hierbij komen kijken en hoe dit jou belemmert in jouw dagelijks leven. Daarna kunnen we samen bepalen of we starten met de EMDR therapie.

Tijdens de EMDR therapie vraag ik jou terug te denken aan het moment dat jou de meeste spanning geeft. Dan laat ik jou met behulp van een aanwijsstokje verschillende oogbewegingen maken. Door dit te doen proberen we langzaam de negatieve lading van het vervelende moment los te krijgen. Het lijkt misschien eng om terug te gaan naar dit moment, maar EMDR is als het goed uitgevoerd wordt, een goede manier om de negatieve lading om te buigen naar een positieve lading.

Ik heb nog vragen?
Je kan altijd contact opnemen met mijn praktijk voor EMDR Ede. Ik ben telefonisch bereikbaar voor vragen. Ik doe ook aan video bellen of skypen. Op mijn website is ook meer informatie te vinden over de verschillende behandelingen die mogelijk zijn. Via mijn website kan je ook contact met mij opnemen via het contactformulier.