EMDR Cursus

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om emotionele problemen op te lossen, kan een EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) cursus een goede keuze zijn. In dit artikel zal ik je vertellen wat EMDR precies is, hoe het werkt en waarom het zo effectief kan zijn.

Wat is EMDR?

EMDR is een behandelmethode die is ontwikkeld door psycholoog Francine Shapiro in de jaren 80. Het is bedoeld om mensen te helpen die blijven hangen in emotionele problemen, zoals trauma, fobieën, angsten en stress.

Hoe werkt EMDR?

EMDR werkt door middel van oogbewegingen (of andere stimuli, zoals geluiden of aanrakingen) terwijl je terugdenkt aan het probleem of het trauma. Deze stimuli helpen om het brein te activeren en te verwerken wat er is gebeurd. Hierdoor kan het brein de emoties en gedachten die aan het probleem zijn verbonden, op een gezonde manier verwerken en loslaten.

Waarom is EMDR effectief?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR en de resultaten zijn overweldigend positief. EMDR is aangetoond dat het effectief is in het verminderen van emotionele problemen, zoals trauma, fobieën en angsten. Ook kan het helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van het algehele welbevinden.

EMDR is ook aangetoond dat het effectiever is dan andere behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, voor het oplossen van emotionele problemen. Dit komt omdat EMDR direct aan het probleem werkt in plaats van alleen maar te focussen op het veranderen van gedachten en gedrag.

Is EMDR geschikt voor iedereen?

EMDR is geschikt voor een breed scala aan mensen met emotionele problemen. Het kan worden toegepast bij volwassenen, kinderen en zelfs baby’s. Ook kan het worden gebruikt bij mensen met een verscheidenheid aan problemen, zoals trauma, fobieën, angsten, stress, depressie en zelfs pijn.

Hoe kan ik EMDR leren?

Als je geïnteresseerd bent in EMDR, is het belangrijk om te weten dat het een behandelmethode is die wordt gegeven door gekwalificeerde professionals, zoals psychologen, psychotherapeuten en artsen. Als je EMDR wilt leren, kan je op zoek gaan naar EMDR-gecertificeerde professionals in je omgeving. Zij kunnen je helpen bij het vinden van EMDR-cursussen en trainingen die geschikt zijn voor jouw behoeften.

Er zijn verschillende EMDR-cursussen en trainingen beschikbaar, afhankelijk van je interesse en het niveau van expertise dat je wilt bereiken. Sommige cursussen zijn gericht op het behandelen van specifieke problemen, zoals trauma of fobieën, terwijl andere cursussen een meer algemene aanpak hebben.

Voordat je aan een EMDR-cursus of -training begint, is het belangrijk om te overleggen met een gekwalificeerde professional om te bepalen of EMDR geschikt is voor jou. Zij kunnen je helpen om te bepalen of EMDR de juiste behandeling is voor jouw specifieke emotionele problemen en of er eventueel andere behandelingen zijn die beter bij je passen.

Samengevat is EMDR een effectieve behandelmethode voor het oplossen van emotionele problemen, zoals trauma, fobieën, angsten en stress. Het werkt door middel van oogbewegingen of andere stimuli terwijl je terugdenkt aan het probleem, wat helpt om het brein te activeren en het probleem op een gezonde manier te verwerken. Als je geïnteresseerd bent in EMDR, kan je op zoek gaan naar gekwalificeerde professionals die EMDR-cursussen en -trainingen aanbieden om jou te helpen bij het leren van deze behandelmethode.