EMDR therapie bij hechtingsstoornis

Op het moment dat je geboren wordt, ben je volledig afhankelijk van je verzorger of ouder. Het is aan hen om jou te voorzien van de veiligheid en geborgenheid die nodig is om een goede start in het leven te krijgen. Niet altijd lukt het om dit voor elkaar te krijgen en dat kan verschillende oorzaken hebben.

Het kan zijn dat je in je jeugd aan je lot overgelaten bent of langdurig in het ziekenhuis hebt gelegen op jonge leeftijd. Misschien heb je noodgedwongen een groot deel van je jeugd in pleeggezinnen doorgebracht. Wat de reden ook is, bij het hebben van hechtingsstoornis is er in je jeugd niet voldoende emotionele veiligheid geboden en dat werkt een hechtingsstoornis in de hand.

Gebrek aan binding

Door een problematische hechting heb jij je niet goed hebt kunnen binden aan je ouder of verzorger en dat gevoel zit diep verankerd in jou. Een goede hechting is belangrijk, omdat het bescherming en troost biedt en jou de kans geeft om de wereld vol vertrouwen te gaan verkennen. Je kunt allerlei klachten gaan ontwikkelen en je continu onveilig voelen. EMDR bij een hechtingsstoornis kan helpen om deze klachten te verminderen.

Leer jezelf kennen

Om probleemloos door het leven te kunnen gaan, moet je zelfvertrouwen hebben. De basis hiervoor ligt in de hechting met je verzorger of ouder. Door het geven van onvoorwaardelijke liefde en genegenheid leer jij dat er altijd van je gehouden wordt, ongeacht de situatie. Je mag dus best een keer boos zijn of je laten gelden. Bij een goede hechting weet je dat je altijd terug kunt vallen op je veilige basis: je ouders. Bij een hechtingsstoornis is het basisvertrouwen richting je ouders of verzorgers niet goed ontwikkeld. Jezelf leren kennis, vormt dan een ware uitdaging.

Klachten door verwaarlozing of mishandeling

Als je vanuit je jeugdjaren niet bent opgegroeid met een gevoel van veiligheid, ontwikkel je een angstig en onveilig gevoel en dat heeft effect op wie je bent en hoe jij je gedraagt. Misschien ben je mishandeld of genegeerd en wist je nooit waar je aan toe was in bepaalde situaties. Iedere situatie stelt je dan bloot aan angst. Angst voor wat gaat komen en dat maakt je onzeker. Dit zorgt voor emotionele problemen, maar kan ook gepaard gaan met gedragsproblemen. Als jij met een hechtingsstoornis leeft, herken jij je misschien in het volgende:

  • gebrek aan zelfvertrouwen
  • steeds bevestiging zoeken
  • gestrest gevoel
  • angst om iemand kwijt te raken
  • angstige of depressieve gevoelens
  • verlatingsangst
  • faalangst
  • psychiatrische aandoeningen

Deze klachten belemmeren jou in je dagelijkse functioneren. Er zijn verschillende triggers die bij jou deze klachten oproepen. Daarnaast kan een hechtingsstoornis invloed hebben op je relatie of het aangaan van een relatie. Een onveilige hechting is traumatisch en vraagt om een speciale aanpak door de therapeut. Met EMDR hechtingsstoornis word jij geholpen om te herkennen waar jouw gedrag vandaan komt en om vol zelfvertrouwen je leven te leiden.

Zoek een therapeut waar jij je goed bij voelt

Op het moment dat jij met de therapeut bespreekt hoe je jeugd is geweest, komen er vaak emoties als verdriet, woede en onmacht naar boven. Belangrijk is dat jij je veilig voelt bij de therapeut om de EMDR te kunnen ondergaan. Het kaderen van jouw problemen is nodig om overzicht te krijgen in jouw problemen en grip te krijgen op je gevoelens en emoties. Als jij durft te vertrouwen op de therapeut is het mogelijk om de heftigheid van jouw gevoelens en emoties te bereiken.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Hoe werkt EMDR hechtingsstoornis?

De therapeut zal jou laten terugdenken aan traumatische gebeurtenissen uit je jeugd. Op het moment dat jij hieraan denkt, word je door de therapeut afgeleid. Dit kan doordat je geluiden hoort via een koptelefoon, zachte tikjes op je knie krijgt of een hand moet volgen die voor jouw ogen heen en weer beweegt. EMDR hechtingsstoornis zorgt ervoor dat het zware gevoel minder wordt en er nieuwe gevoelens ontstaan. De zwaarte van de negativiteit en het gevoel van angst nemen af.

EMDR hechtingsstoornis vermindert negatieve herinneringen

Doel van de EMDR hechtingsstoornis is de herinneringen minder gevoelig te laten zijn en jouw herstel in gang te zetten. De duur van de EMDR-therapie is afhankelijk van de problemen, waarmee jij te kampen hebt. In de meeste gevallen zijn er meerdere behandelingen nodig om jouw leven weer op de rit te krijgen.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.