EMDR Ermelo

Leven is een onvoorspelbare reis vol uitdagingen. Soms worden we geconfronteerd met heftige situaties die ons helemaal uit balans brengen en ons leven voor altijd op zijn kop zetten. Dit kan het verlies van een geliefde zijn, het kwijtraken van onze baan, of zelfs het getuige zijn van een ongeluk, verkrachting of aanranding. De impact van deze gebeurtenissen is zo groot dat we ze bijna niet kunnen bevatten.

Het resultaat hiervan is de opkomst van psychische klachten die ons gemoedsrust kosten, zonder dat we in staat zijn om hiervan los te komen. Als de nasleep van dit trauma ons leven begint te beheersen, biedt EMDR Ermelo de oplossing.

Neem contact met mij via mijn profiel: Ton Jacobs, EMDR therapeut in Harderwijk.

Waarom EMDR therapie?

Bij EMDR therapie richten we ons op de gedachten en herinneringen die overblijven na het ervaren van een traumatische gebeurtenis. Het is een kortdurende vorm van therapie die goede resultaten oplevert. Belangrijk om te weten is dat trauma zich vastzet in onze hersenen, waardoor het vrij spel heeft om ons lastig te vallen met diverse klachten zoals slapeloosheid, herbelevingen van het trauma en depressie en angst.

Gebruik stimuli na een traumatische gebeurtenis

Tijdens EMDR therapie gaan we aan de slag met stimuli om de restanten van het trauma te verminderen. We verminderen de impact van het trauma en zorgen ervoor dat we het goed kunnen verwerken. Wat overblijft is de herinnering aan de gebeurtenis, zonder de bijbehorende klachten. Na de behandeling weten we nog steeds dat het trauma heeft plaatsgevonden, maar ervaren we geen of veel minder psychische klachten.

Behandeling bij EMDR Ermelo

We vermijden liever nare gebeurtenissen in onze gedachten. Toch schuilt hier juist de kracht van EMDR therapie in. Als je mijn praktijk bezoekt, begin ik met een gesprek om meer te weten te komen over jouw klachten en hoe ze zijn ontstaan. Zodra dit duidelijk is, gaan we actief aan de slag. Ik vraag jou om in gedachten terug te gaan naar het traumatische moment terwijl je mijn vingers volgt met geopende ogen. Ik kan je ook afleiden door zachte tikjes op je benen te geven of geluiden via een hoofdtelefoon aan te bieden.

Afleiding brengt verlichting

Deze werkwijze brengt verwarring in onze hersenen teweeg. Waar er voorheen ruimte was voor herbeleving van het ingrijpende moment, krijgen onze hersenen nu een onverwachte prikkel. Dit gebeurt op het exacte moment dat we aan het voorval denken, wat natuurlijk geen toeval is. Door afleiding precies op het meest intense moment toe te passen, wordt de impact van het trauma verzwakt. Dit is hoe EMDR werkt.

Hoeveel EMDR behandelingen?

Het aantal benodigde behandelingen om de nawerking van het incident te overwinnen, is moeilijk te voorspellen. Dit hangt af van de aard en complexiteit van wat we hebben meegemaakt. Echter, EMDR is een kortdurende behandeling, wat betekent dat we ons na een aantal sessies beter zullen gaan voelen.

Als je op zoek bent naar een therapeut die je duidelijkheid biedt en via EMDR Ermelo op basis van gevoel met jou aan de slag gaat, neem dan contact met mij op via mijn website of maak gebruik van het contactformulier. Laat me weten wat er met jou is gebeurd en welke klachten dit heeft veroorzaakt. Ik bied praktische hulp die echt past bij wat jij nodig hebt. Laten we binnenkort kennis maken.