EMDR bij liefdesverdriet

Het ervaren van liefdesverdriet zet je hele leven op zijn kop. Niets is meer zoals het was en je toekomstbeeld is in een klap veranderd. De verbintenis die je bij liefde ervaart, is sterk en maakt je kwetsbaar. Bij liefdesverdriet kun jij je dan ook echt verscheurd voelen. Het kan voelen alsof je leven zinloos is en het gemis van je partner overheerst alles. Zo fijn als het voelde om verliefd te zijn en van je partner te houden, zo ingrijpend is het als je met liefdesverdriet te maken krijgt. Het voelt alsof je hart gebroken is en dat leidt tot heftige gevoelens. Liefde is emotie en op het moment dat die liefde uit je leven is, krijgen die emoties de overhand.

Gemis van je partner

Je partner kent jou als geen ander en als die vertrouwde persoon ineens geen onderdeel meer van jouw leven uitmaakt, raakt je dat diep. Door EMDR bij liefdesverdriet te ondergaan, kan de therapeut jou helpen om weer sterk in het leven te staan en om te gaan met de nieuwe realiteit. Het intense verdriet waar jij mee rondloopt, wordt door de behandelingen EMDR afgezwakt en dat biedt ruimte in je hoofd en lichaam. Ruimte die jij nodig hebt om je leven op een andere manier in te vullen.

Wat is liefdesverdriet?

Bij een verbroken relatie slaan de gevoelens van geluk, verbondenheid en liefde om in pijnlijke emoties die jou compleet uit balans kunnen brengen. Alles wat zo vanzelfsprekend was, staat ineens op losse schroeven en dat kan je angstig en onzeker maken. Je hebt het gevoel dat jou iets moois is afgenomen en je voelt de pijn in je hele lijf. Hartzeer door liefdesverdriet is pijnlijk om mee te maken. EMDR liefdesverdriet kan hierbij helpen.

EMDR therapie bij liefdesverdriet

De therapeut gaat het gesprek met jou aan om te achterhalen wat jou het meest kwetst en waar jij de meeste hinder van ondervindt. Terwijl jij dat nare en verdrietige gevoel naar boven haalt, word je afgeleid door de vingers van de therapeut met je ogen te volgen of doordat de therapeut zachte tikjes op je knie geeft. Het doel van EMDR liefdesverdriet is het afleiden van je hersenen om zo de lading van het liefdesverdriet te verminderen. Door op hetzelfde moment aan je grootste verdriet te denken en afgeleid te worden, worden je hersenen extra aan het werk gezet. Er is minder ruimte om de negativiteit ten volle te voelen, waardoor de impact van de relatiebreuk snel afneemt. Het liefdesverdriet wordt draaglijker en jij weet je beter staande te houden.

Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke

Symptomen van liefdesverdriet

Het hebben van liefdesverdriet merk je aan verschillende dingen. Zowel lichamelijk als mentaal kun je te kampen hebben met:

  • piekeren
  • minder zelfvertrouwen
  • slaapproblemen
  • veranderende eetlust
  • lusteloosheid
  • somberheid
  • hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid
  • boosheid

Hoe uit liefdesverdriet zich?

De fysieke pijngebieden in je hersenen worden geactiveerd bij liefdesverdriet en dat heeft alles te maken met de sterke binding die je bent aangegaan met je partner. Op het moment dat je relatie wordt verbroken, ben je vaak verbijsterd en overdonderd. Je kunt de slaap niet meer vatten en je blijft maar huilen. Gevoelens van wanhoop worden afgewisseld met woede, onzekerheid en verdriet. Je voelt je waardeloos en in de steek gelaten.

Liefdesverdriet en rouwen

Liefdesverdriet is een rouwproces. Je bent iets kwijtgeraakt en daar moet je mee leren omgaan en dat gaat in fases. Hoe je moet omgaan met liefdesverdriet is best lastig. EMDR liefdesverdriet kan worden ingezet om jou weer op weg helpen. De behandelingen kunnen ertoe bijdragen dat jij deze periode op een gezonde manier achter je laat en je leven weer oppakt.

Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.