Als je last hebt van dwanggedachten kan dat je leven enorm beheersen. Dwanggedachten kunnen leiden tot dwanghandelingen of je ervan weerhouden om dingen te doen. Als je niet de deur uit kunt voordat je een bepaald ritueel hebt afgewerkt kost dat niet alleen heel veel tijd, maar het is ook erg uitputtend. Maar ook als een stem in je hoofd zegt dat je geen chocola mag eten, die straat precies op dat punt moet oversteken of op kantoor alleen kunt werken als alles op je bureau precies recht en in de juiste volgorde staat dan kost dat enorm veel energie. Dit kan klachten geven als oververmoeidheid en concentratieproblemen, en die kunnen dusdanige vormen aannemen dat je niet meer normaal kunt functioneren.
Zoek hulp als je dwanggedachten hebt
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat hij dacht: ‘Als ik nu zorg dat ik de straat ben overgestoken voordat het groene voetgangerslicht gaat knipperen, dan krijg ik die nieuwe baan’. Een gekke gedachte en je schudt het ook meteen weer van je af. Maar er zijn ook mensen bij wie dit soort gedachten hun leven beheersen. Dit heeft dan een dusdanig grote impact op hun doen en laten dat ze er vaak steeds meer dwanghandelingen bij bedenken. De zebra oversteken voordat het voetgangerslicht gaat knipperen is niet meer genoeg, je mag ook niet meer op de witte strepen van het zebrapad stappen, of je mag maar een maximum aantal stappen zetten om aan de overkant te komen. Dan wordt het tijd om hulp te zoeken.
EMDR therapie om van dwanggedachten af te komen
Een dwanggedachte uit je hoofd zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Als dat niet lukt en je ondervindt er hinder van in je dagelijks functioneren dan is het aan te raden om hulp te zoeken. Je therapeut zal allereerst een intake gesprek met je houden om de problematiek te inventariseren. Of EMDR therapie bij dwangstoornis in jouw geval een optie is hangt af van de individuele situatie. Je therapeut kan dit het beste beoordelen, vaak zijn hier een aantal gesprekken voor nodig zodat voldoende duidelijk wordt wat er precies aan de hand is en waar de stoornis vandaan komt, al is dat laatste lang niet altijd te achterhalen is.
Hoe gaat de EMDR therapie in zijn werk?
Als je een sessie met EMDR therapie ondergaat zal de therapeut met haar of zijn handen voor je ogen heen en weer gaan. Het is de bedoeling dat je deze bewegingen met je ogen volgt. Bij EMDR therapie kan overigens ook gebruik worden gemaakt van ‘tapping’, waarbij de therapeut beurtelings de knieën van de patiënt aanraakt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van geluidsfragmenten die afwisselend links en rechts via een koptelefoon worden afgespeeld. De wijze waarop de EMDR therapie voor dwangstoornis wordt toegepast is uiteraard afhankelijk van de patiënt en de ernst van de situatie.
Nieuw: Online EMDR bij Kim Lakke
EMDR is geen wondertherapie
Hoewel er met EMDR goede resultaten worden behaald is het natuurlijk geen wondermiddel. Het is zeker niet zo dat je na 1 of 2 sessies met EMDR van je dwangstoornissen af bent. EMDR kan hooguit worden ingezet als ondersteuning van de therapie, die vaak enige tijd in beslag neemt. Het hangt er ook van af hoe lang je de dwangstoornis al hebt en hoeveel last je ervan hebt. Treedt deze bijvoorbeeld alleen op als je gespannen bent of beheerst het je gehele dagelijkse leven? Dat is nogal een verschil. Maar er zijn met EMDR zeker positieve resultaten behaald om mensen met een vervelende dwangstoornis te helpen.
Is een dwangstoornis iets om je voor te schamen?
Veel mensen schamen zich voor een dwangstoornis en proberen deze dan ook voor de buitenwereld verborgen te houden. Ze vertellen aan niemand in hun omgeving hoeveel moeite het ze kost om te leven met de stoornis en een zo normaal mogelijk bestaan te hebben. Als jouw dwangstoornis ook je leven beheerst en je kunt daardoor niet meer normaal functioneren en van het leven genieten dan is het de hoogste tijd om hier wat aan te doen. Contact opnemen met de huisarts is meestal de eerste stap. De huisarts kan je doorverwijzen naar een goede therapeut die met behulp van EMDR en andere therapieën kan proberen je van je dwangstoornis af te helpen.
Ga altijd naar een ervaren therapeut
Wil je EMDR therapie proberen om van een dwangstoornis af te komen? Ga dan altijd op zoek naar een erkende therapeut die ervaring heeft met EMDR. Het is namelijk een vorm van therapie die je niet zomaar kunt ‘uitproberen’. Het moet wel degelijk zeer zorgvuldig worden toegepast om geen averechts effect te bereiken. Soms is 1 sessie voldoende, maar het komt ook voor dat meerdere sessies nodig zijn. Dit hangt onder andere af van hoe de patiënt op de therapie reageert. Zoals met alle therapieën is het effect het grootst als de patiënt er met een positieve instelling aan meewerkt en zelf ook graag van zijn klachten of problemen af wil komen.
Bekijk onze lijst met goede EMDR therapeuten bij jou in de buurt.